RICK HOLMSTROM, JOHN "JUKE" LOGAN & STEPHEN HODGES - "TWIST-O-LETTZ"

Deze plaat is een samenwerking tussen 3 zwaargewichten uit de roots en blues muziekwereld. Rick Holmstrom is gekend als de gitarist van Mavis Staples maar was vroeger lid van Rod Piazza en William Clarke hun band en een veelgevraagd gitarist op vele bluesplaten. Hij heeft ook enkele eigen platen gemaakt. John “Juke “ Logan is gekend van eigen werk en van harmonicawerk in dienst van Ry Cooder. Drummer Stephen Hodges is dan weer al opgemerkt in de band van Tom Waits. Kortom: heren met een hoop referenties die ervoor kiezen om samen hun ding te doen.

Ik weet niet wat de heren dronken, snoven, rookten op innamen maar het resultaat op deze plaat is FENOMENAAL te noemen. Ze creëren een sound die rauw en rammelig klinkt maar je bij je nekvel neemt van de eerste tot de laatste noot. Het is sinds de begindagen van de Fabulous Thunderbirds geleden dat een bluesplaat zo’n indruk kon maken.

De plaat duurt, op enkel seconden na, een vol uur en heeft 14 nummers. Hiervan zijn er 4 covers en 10 eigen nummers. Gedurende dat uur wordt er volop “geshuffled, geboogied, gehustled, geshaked en gehowld” als een stel jonge honden. Elk heeft zijn specifieke bijdrage in deze “wild en fris” plaat. Rick Holmstrom is even briljant als bij Mavis en laat zijn gitaar met veel space echo klinken in de nummers. Stephen Hodges speelt een soort voodoo drums en Juke laat zijn harmonica of stem grollen alsof hij boos is. Het ontbreken van een bassist wordt nergens gemist. Denk aan een jaren 50 sound en een ingebeelde sessie met Jimmy Reed, John Lee Hooker, Los Lobos, een swamp legende als CC Adcock en een producer van Fat Possum.

Het credo van de plaat zit in de Reed achtige cover van Shy Guy Douglas “Let’s Rock & Roll” waarbij de vocalen met echo door roepende stemmen ondersteund worden. Maar dit is een plaat waar elke liefhebber zijn favorieten zal hebben. De ene heeft liever een uptempo sprint als “ Waitin’ Too Long “ in pure jonge Fabulous Thunderbirds stijl. Een ander zal het dan meer hebben voor een spacy “ Land Of A Thousand Dances” met die spooky sfeer waar de gitaar van Holmstrom een patent op heeft.

Op sommige nummers valt de bewondering van Juke Logan voor Little Walter op. Luister bvb maar eens naar het harmonicaspel op “Jukestaposition” of “Turn Yer’ Damper Down” en je merkt dat er niets mis is met zijn adoratie. Eigenzinnig en creatief kan je zeker “Come Along” noemen: het begint als een kinderliedje en gaat dan over in een roadshuffle met stuwende harmonica, een congo beat en gitaarvirtuoso. Het is zo’n plaat waarvan ik hoop dat ze een Keith Richard hadden uitgenodigd om door hun vitaliteit de man en zijn Stones een nieuwe injectie in rauwheid te geven ipv een gespeelde cool met doordachte kostumering.

Ik had de plaat al een klein jaar voor ze hier binnenviel voor de bespreking en kan enkel bevestigen wat ik toen al dacht: de beste bluesplaat in jaren! Ik hoop dat deze heren dit feestje eens live komen overdoen.

(Lisael)

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Mocombo Records
Info: Christine Vitale

video