TRAILERPARK IDLERS – IN PRAISE OF IDLENESS

Ik blijf het nog altijd een beetje raar vinden als ik pure countrymuziek krijg aangeboden die afkomstig is van een groep uit Scandinavië. Je blijft country toch vooral associëren met Amerika. Maar de Zweedse formatie ‘Trailerpark Idlers’ uit Norrkoping denkt daar blijkbaar heel anders over want zij begonnen in 2006 met een moderne countrygroep, die hun beïnvloeding door countrysterren als Hank Williams, The Carter Family en Johnny Cash nooit heeft willen verbergen.

Het waren zanger-gitarist en banjospeler Morgan Hellman en gitarist, mandoline- en accordeonspeler JK Andersson die besloten om hun weg in dit genre te gaan banen. Ze haalden er Miss LisaLee (aka Elisabeth Hellman) bij voor zang en gitaarspel en Ben Dee Salmenranta om op staande bas, gitaar en banjo te spelen en het percussiegedeelte nemen ze om beurten voor hun rekening.

‘Trailerpark Idlers’ zijn een drukke bende, zowel qua optreden als qua songs schrijven. In hun vijfjarige bestaan hebben ze niet minder dan negen cd’s uitgebracht met vooral eigen nummers. Vorig jaar hadden we het hier ook al over hun conceptalbum “The Power Of The Lord Will Set Us Free And We Will Be …Trailerpark Idlers”, een grappige plaat met countrygetinte gospelsongs waarin een verwijzing naar ‘Jesus’ in zowat elke songtitel te horen viel.

Hun laatste verwezenlijking heet “In The Praise Of Idleness” en is een dubbelalbum met in totaal 26 nummers en amper 2 coversongs: “White Dove”, een 60 jaar oude klassieker van ‘The Stanley Brothers’ en “A Lifetime Of Lies” van Townes Van Zandt. Heel wat van de songs op deze cd’s vertonen een gezonde portie bluegrass en een grappige kwinkslag links of rechts is ook altijd wel terug te vinden.

Morgan Hellman en Miss LisaLee zingen afwisselend en onze voorkeur gaat daarbij toch het meest uit naar de ‘Townes Van Zandt’-achtige baritonstem van Morgan in nummers als “Dogpatch Prison, I’m Coming Home”, de tex-mexsong “Back To The Mountains”, de akoestische ballad “The Hard Words I Spoke” en het erg mooie “Torches & Rope” dat in duetvorm wordt aangeboden.

Miss LisaLee excelleert vooral in de countryballads zoals “Roll On Big River”, “White Dove”, “A Lifetime Of Lies”, “The Woman I Really Am” en het meer bluegrass-getinte “No Flowers Upon My Grave”.

‘Trailerpark Idlers’ hebben een eigen opnamestudio en een eigen platenlabel, waardoor ze zich helemaal niets hoeven aan te trekken van al de bemoeienissen van die vele louter commercieel geïnteresseerden en rustig hun eigen weg kunnen blijven bewandelen. De tiende cd zit er trouwens al aan te komen ergens in september 2011 en zal “The Rumble & The Roar” gaan heten. Voor ons niet gelaten, hoor. Deze band mag ons hier altijd een exemplaar voor een cd-bespreking laten geworden.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Something Wicked Sweden

video