STEVE MARTIN AND THE STEEP CANYON RANGERS – RARE BIRD ALERT

De nu 66-jarige Steve Martin is een man van vele levens en dito beroepen. Hij is in de eerste plaats een succesvol Amerikaanse filmacteur, maar daarnaast is hij ook een absurde komiek, schrijver van boeken en toneelstukken, producer, componist en last-but-not-least muzikant.

In die laatste hoedanigheid zullen de meesten onder u hem misschien niet kennen, maar Steve Martin is een gereputeerde bespeler van de banjo. Hij verzorgt regelmatig optredens als frontman van zijn vijfkoppige begeleidingsgroep ‘The Steep Canyon Rangers’ uit North Carolina en heeft nu samen met zijn vrienden een nieuwe plaat uitgebracht onder de titel “Rare Bird Alert”.

Het spelen op de banjo deed Steve Martin al in de beginjaren ’70 toen hij het instrument gebruikte tijdens zijn optredens als stand-up comedian. In 2009 bracht hij een eerste full-cd uit met ‘The Steep Canyon Rangers’ onder de titel “The Crow: New Songs For The Five String Banjo” met zestien meestal vrij korte liedjes die ofwel in een instrumentale of in een gezongen versie op de plaat belandden. Hij tourde de volgende twee jaar rond de wereld om de nummers voor een live publiek te komen spelen.

“Rare Bird Alert” is nu de opvolger van die plaat en het album waarmee Steve Martin wil aantonen dat het voor hem echt wel menens is wat zijn muzikale carrière betreft en dat het spelen op de banjo en de bijhorende vrolijke bluegrass-muziek zijn natuurlijke habitat zijn geworden. Zijn ‘fingerpicking’-techniek op het vijfsnarige instrument is inmiddels kwalitatief tot de absolute top gaan behoren.

Voor enkele nummers op deze nieuwe plaat kon hij rekenen op de bereidwillige medewerking van Sir Paul McCartney die de lead vocals op het bluegrass-liefdesliedje “Best Love” zingt en van ‘The Dixie Chicks’ die hetzelfde doen bij het meer romantische nummer “You”, dat net als de overige twaalf tracks op deze plaat door Steve Martin zelf werd gecomponeerd.

‘The Steep Canyon Rangers’ is ook een bluegrassband ‘an sich’ die zonder Steve Martin al zes eigen albums op hun conto hebben staan. Deze doorwinterde professionals laten ook op dit album horen wat ze in hun mars hebben, o.a. in het uit één gezongen zin bestaande nummer “More Bad Weather On The Way”, in de instrumentale titeltrack “Rare Bird Alert’, in “Northern Island” en in “Hide Behind A Rock”, allemaal bluegrass-nummers ‘pur sang’.

Komiek Steve Martin kan natuurlijk ook niet nalaten om enkele grappige dingen in zijn liedjes te verwerken. Zo zitten er meerdere kwinkslagen verborgen in de nummers “Go Away, Stop, Turn Around, Come”, break-up song “Jubilation Day”, “Woman Like To Slow Dance” en “Atheists Don’t Have No Songs”. Aan het einde van deze cd werd een all-time klassieker van Steve Martin toegevoegd met het nummer “King Tut” dat hij al jarenlang brengt bij zijn live stand-up comedy shows.

Een echt verborgen talent kan je deze bluegrass-uitstappen van Steve Martin niet meer noemen, maar dat deze man in alles wat hij doet de absolute perfectie nastreeft is zeker iets wat je ook bij de beluistering van “Rare Bird Alert” zal kunnen herkennen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Decca Records

video