LORENZO THOMPSON, JL PARDO, QUIQUE GOMEZ & BIG YUYU - DO THE SIESTA

We waren al zéér te spreken over de kwaliteiten van het Spaanse Big Yuyu (zie vorige besprekingen) en waren dan ook razend benieuwd naar hun nieuwste release. Het betreft hier eigenlijk een samenwerking met de Argentijnse, meesterlijke, Bluesgitarist Jose Luis Pardo en met de al even indrukwekkende Chicago Blueszanger Lorenzo Thompson. Om nog maar te zwijgen van de briljante mondharmonicakunstenaar Quique Gomez, een landgenoot van de Big Yuyu’s. Meesterlijke covers van Jimmy Reed’s “Caress Me Baby” waarbij zelfs de versie van Steve Miller Band verbleekt of verder nog van Burnett’s “Killing Floor” vallen ons ten dele. Zelfs het intussen stilaan plat gecoverde “Come In My Kitchen” blijft in hun versie boeien.

De leden van Big Yuyu & The Nite Band hebben Thompson vorig jaar ontmoet op een bluesfestival in hun thuishaven Palma. Het is uit die ontmoeting dat een samenwerking is ontstaan die uiteindelijk resulteerde in meer dan zes uur opnames! Deze “Do The Siesta” is dus eigenlijk een ultieme keuze van elf nummers uit die opnames, zeg maar tegelijk een eerbetoon aan de Chicago en Deltablues. Vooral voor die eerst aangehaalde is Lorenzo Thompson’s stem een dankbaar hulpmiddel. Grommend en puur, rauw en doodeerlijk zoals deze bluesvorm het best klinkt.

Minder zijn we te spreken van Walker’s “Stormy Monday Blues”, het breekt wat het enthousiaste, stomende ritme van deze toch wel fijne plaat. De aandachtige lezer zal al wel gemerkt hebben dat we enkel nummers van oudere meesters citeerden. De plaat bestaat dan ook enkel uit covers en dat is meteen onze enige vorm van kritiek die we hebben. De meeste bluesliefhebbers hebben in hun collectie waarschijnlijk al de meeste nummers die op deze release figureren. Toch lijkt het mij interessant genoeg om aandacht te hebben voor de versies van dit collectief. Muzikaal technisch zijn ze goed als foutloos om niet te zeggen uitmuntend. Big Yuyu stelt ons geduld op de proef, bij hun vorige uitgave was dat ook onze eindconclusie. We kijken uit naar hun zelfgeschreven nummers. Naar het schijnt is die plaat nog voor deze zomer voorzien, we zijn benieuwd.

Bluesyluc

 

Artiest info
Website  
 

Label: Gaztelupeko Hotsak