OF THE VINE – OF THE VINE (EP)

Vanuit het Amerikaanse Atlanta, Georgia bereikte ons een ep-tje van het in de lente van 2005 geformeerde kwartet ‘Of The Vine’. Het gelijknamige schijfje bevat vijf instrumentale postrocknummers die ingespeeld worden door bandleden Sam Laubscher, Robert Smith, Dylan Fagan en Ryan Houchens. De componisten van dienst voor de vijf tracks zijn Sam Laubscher en Connor Way, die zelf echter niet meespeelt in de band.

Ondanks het titelloze karakter van deze ep is dit toch niet hun debuutalbum, hoewel hun allereerste worp al dateert van eind 2006 toen de ep “We Took Our Trembling Hands From Our Ears And Their Cries Were Heard” werd uitgebracht. Erg productief kan je de heren dus zeker niet noemen, hoewel ze op hun website beloven dat hun eerste full-cd zeker niet zo lang meer op zich zal laten wachten.

De filmische muziek op “Of The Vine” bestaat uit nummers die opgebouwd werden rond piano- en elektrische gitaarklanken die overlopen van distorsie. Zonder veel moeite kan je je als luisteraar voorstellen dat dergelijke muziek ergens op één of andere soundtrack van een film of een documentaire zal belanden. De in de pers veelvuldig opduikende vergelijking van de sound van “Of The Vine” met een band als ‘Explosions In The Sky’ is dan ook helemaal voor de hand liggend.

De vijf tracks nemen in totaal 25 minuten in beslag en onderscheiden zich eigenlijk nauwelijks van elkaar. De sfeervolle postrocksound zorgt voor een vlot absorberen bij de luisteraars en verschilt enkel van traditionele postrock door het veelvuldig gebruik van een instrument als de traditionele piano. Dit verrijkt in grote mate het geluid van de vijf nummers op “Of The Vine” die als titels “Aegrotat”, “Kinderspiel, Pt. 1”, “Prelude To War”, “War” en “Star Song” meekregen.

We kunnen na de beluistering van “Of The Vine” alleen maar concluderen dat we hier zeker een geïnteresseerde partij zijn voor het komende werk van deze formatie. De 25 minuten dat hun muziek door de speakers klonk waren alvast zeer aangenaam en soms zelfs heel verrassend te noemen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Rob Forbes