THE BREAKERS – THE BREAKERS

‘The Breakers’ is een in 2002 in het Deense Kopenhagen opgerichte rockgroep die toen met hun album “What I Want” debuteerden. Pas vier jaar later volgde een tweede plaat onder de titel “Here For A Laugh”, een album dat dankzij de vele positieve kritieken in de Scandinavische pers even later ook in Canada en Amerika werd uitgebracht.

Zanger Toke Nisted, gitaristen Anders Bruus en Klaus Højbjerg, bassist Jackie Larsen en drummer Thomas Stølsvig zijn de rockers in hart en nieren die hun mosterd vooral halen bij de muziek zoals die in de jaren ’60 en ’70 werd gebracht door bands als ‘The Rolling Stones’ en ‘The Faces’.

So what!, zult u misschien denken. Maar het speciale aspect aan hun titelloze derde plaat “The Breakers” is dat ze integraal werd opgenomen in Amerika in de New Yorkse studio van cd-producer ‘Little’ Steven Van Zandt en gemixed werd door Bob Clearmountain, beiden gekend als hondstrouwe sergeanten van Bruce Springsteen.

Steven Van Zandt’s platenlabel ‘Wicked Cool Records’ tekende ook voor de release van deze cd die werd samengesteld uit 12 soulvolle rocksongs, waarbij Van Zandt ook nog eens mee tekende voor het componeren van acht tracks.

Het hoeft dan ook niet echt te verwonderen dat deze muziek heel wat gelijkenissen vertoont met de sound die ‘Little Steven’ destijds op zijn eigen soloplaten hanteerde. Vooral de nummers “Rainy Day”, “If You Please”, “New York City” en “Baby Blue” dragen nadrukkelijk het stempel van de meester. Stuwende, energieke, gedreven rock and roll-songs met een ‘Motown’-achtige soulinvloed, het sterkst merkbaar in het nummer “Soulfire”.

De gitaren nemen steeds opnieuw de bovenhand in de nummers en de rauwe, rokerige zang van Toke Nisted verrijkt en completeert het geluid van ‘The Breakers’. Het met ritmische ‘handclaps’ van start gaande “Start The Show” mag voor de aftrap van deze plaat zorgen. De eerste twee singles die uit dit album getrokken werden zijn “Riot Act”, dat eind 2010 gevolgd werd door het swingende “The Jerry Lee Symptoms”. Het eerder vermelde “If You Please” zal binnenkort als derde single uit deze cd op de markt verschijnen.

De hand van ‘mixer’ Bob Clearmountain is in enkele songs zeer duidelijk merkbaar en ook de invloeden van Steven Van Zandt zitten onmiskenbaar in de meeste tracks. Maar uiteindelijk blijft het toch vooral de verdienste van de vijf Zweedse muzikanten dat dit album “The Breakers” zo’n heerlijk swingende rock and roll-plaat is geworden. We vermoeden dan ook dat we met dit album nog lang niet het laatste van deze heren hebben gehoord en op zich vinden we dat eigenlijk helemaal niet erg.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Wicked Cool Records

Info: Geraint Jones

video