GENTICORUM – NAGEZ RAMEURS

Pascal Gemme, Yann Falquet en Alexandre de Grosbois-Garand vormen sinds 2000 een traditioneel folktrio. Ze komen alle drie uit de scène van de jazzmuziek, waarin ze ook hun muzikale opleiding hebben gekregen. Ze wonen in het Canadees Franstalige Montreal en brengen hun liedjes dan ook uitsluitend in de taal van Molière. De groep noemt zich ‘Genticorum’ wat Latijn is voor ‘van de nationale mannen’.

Gemme speelt op viool, Falquet op gitaar en op ‘Jew’s Harp’ en de bijdrage van de Grosbois-Garand bestaat uit het spelen op basgitaar en op houten fluit. Alle drie zingen ze daarbij, meestal in close harmonievorm. ‘Genticorum’ heeft sinds hun oprichting drie albums uitgebracht met “Le Galarneau” in 2002, “Malins Plaisirs” in 2005 en “La Bibournoise” uit 2008, platen die stuk voor stuk in de prijzen vielen in de categorie ‘traditionele muziek’.

Hun sound bestaat uit klassieke folkmuziek, waaraan ze een wat modernere toets proberen te geven. In Franstalig Canada zijn ze zeer populair en verzorgt de band regelmatig uitverkochte optredens, maar ze staan ook frequent op een podium in zo’n 15-tal Engels sprekende landen waaronder Canada, Amerika, Groot-Brittannië, Australië en zelfs landen als Egypte en Maleisië.

Het gebrachte werk van ‘Genticorum’ wordt dan ook meestal als speciaal, folkloristisch en exotisch omschreven. Met hun nieuwste plaat “Nagez Rameurs” (vrij vertaald: ‘Zwemmen, roeiers’) zetten ze hun vroeger ingeslagen weg gewoon verder met elf zeer traditioneel Keltisch klinkende folkliedjes, allen in het Frans gezongen en gedomineerd door de vioolklanken van Pascal Gemme.

De oorsprong van de geselecteerde liedjes ligt in de traditionele muziek van Quebec en zowat de helft van de nummers vindt zijn oorsprong in verhalen over boten of reizen op zee. De andere helft vertegenwoordigen voornamelijk instrumentale werkjes. Voor de opname van dit vierde album in de studio nodigden het trio een vijftal lokale musici uit die op viool, fluit of accordeon hun bijdrage aan enkele nummers komen afleveren.

Eerlijkheidshalve moeten we vermelden dat we grote twijfels hebben of ‘Genticorum’ met dit genre ook in Vlaanderen of Nederland zou kunnen aanslaan. Het zal dan toch vooral van verstokte liefhebbers van de traditionele folkmuziek moeten komen. Daarom willen we hier dan ook geen be- of veroordeling van deze plaat geven en verkiezen we om het deze keer eerder aan uw persoonlijke waardering over te laten.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Weatherbox

Distr.: Bertus

video