SIERRA HULL – DAYBREAK

In Byrdstown, Tennessee werd op 27 september 1991 een meisje geboren waarvan de ouders toen in de verste verte haar toekomstige talent nog niet konden vermoeden. Sierra Hull is de pas 19-jarige componiste en zangeres van Amerikaanse bluegrassmuziek, waarbij ze zichzelf steevast begeleidt op mandoline, een instrument waarop ze al de status van virtuoos speelster heeft verworven.

Sierra Hull was amper 13 jaar toen ze al een platencontract mocht ondertekenen bij ‘Rounder Records’ dat ook nu nog haar platenlabel is. Ze werd in haar jeugdjaren begeleid door violiste Alison Krauss die haar perfectioneerde in het bespelen van haar favoriete instrument: de mandoline.

In 2008 mocht ze haar debuutalbum “Secrets” uitbrengen - geproduceerd door Alison Krauss - waarmee ze opklom tot de tweede plaats in de ‘Billboard Top Bluegrass Albums’-hitlijst. Drie jaar later verschijnt de opvolger voor dat succesalbum in de vorm van “Daybreak”, een plaat met twaalf nieuwe nummers. Daarvan werden er 7 door Sierra Hull zelf geschreven, wat haar talent als songschrijfster toch ook wel illustreert.

Daarnaast zijn er ook twee instrumentale ‘Western Swing’-nummers met “Bombshell” en “Chasin’ Skies” waarbij Sierra Hull op mandoline en Stuart Duncan op viool het beste van zichzelf geven. Titeltrack “Daybreak” is een trage en moderne popballad die net als slotnummer “Wouldn’t Matter To Me” qua stijl wat afwijkt van de typische country- en bluegrassnummers op deze cd, zoals “”Easy Come, Easy Go”, “Don’t Pick Me Up”, “The Land Of Living” en “What Do You Say?”.

Sierra Hull speelt op akoestische gitaar en mandoline op alle liedjes die qua stijl allemaal in de hoek van bluegrass kunnen worden gecategoriseerd, met hier en daar weliswaar een vleugje beïnvloeding vanuit de countrymuziek. De bezongen onderwerpen betreffen vooral relaties, liefde en al wat daar zoal bij komt kijken.

Voor een goedogende jongedame van 19 jaar zorgen deze thema’s blijkbaar nu al voor meer dan voldoende stof bij de liedjesteksten, wat de bevoorrading voor songonderwerpen van de volgende platen wellicht zal garanderen, want hoe meer de realiteit van het dagelijkse leven zal toeslaan, hoe betere liedjes daar uit voortspruiten. Deze Sierra Hull moet in elk geval in het oog gehouden worden.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Rounder Records

video