LUCY WAINWRIGHT ROCHE – LUCY

Men zegt vaak al lachend dat de muzikale eigenschappen van artiesten in de genen zitten en door de ouders worden overgedragen op de volgende generatie. De familie Wainwright mag daarbij als absolute schoolvoorbeeld gelden. Vader Loudon Wainwright III verwekte zoon Rufus en dochter Martha bij zangeres Kate McGariggle, de onlangs overleden helft van folkduo Kate & Ann McGarrigle.

Hun huwelijk hield niet stand en Loudon hertrouwde later met Suzzy Roche die deel uitmaakte van het succesvolle vrouwentrio ‘The Roches’, geroemd om hun harmony vocals en een voorbeeld voor de later heel populair geworden ‘Indigo Girls’. Samen kregen ze een dochter die na een tiental jaren als lerares in de scholen te hebben gestaan nu ook haar eerste stappen in de muziekwereld zet als Lucy Wainwright Roche met haar debuutplaat “Lucy”.

Lucy maakte kennis met het podium als voorprogramma voor de ‘Indigo Girls’ en onlangs ook tijdens een Europese tournee die ze samen met haar vader afwerkte. Ze begon in het koortje van haar halfbroer Rufus en lanceerde nadien ook twee ep’s onder de titels “8 Songs” en “8 More”. Woonachtig in Brooklyn, New York, nam de meer introverte Lucy haar tijd om eigen nummers te schrijven die ze in alle rust bijschaafde tot wat we nu op haar officiële debuutalbum te horen krijgen.

De plaat bestaat uit elf liedjes, waaronder de coversong “America” uit het repertoire van Paul Simon, naast tien eigen splinternieuwe composities. Aan het einde van het album krijgen we met het nummer “Say Yes” van Elliott Smith nog een prachtige bonus toebedeeld waarin Lucy verrassend doch leuk samen zingt met Ira Glass, de presentator van de populaire tv-show ‘This American Life’.

Ook de ‘Indigo Girls’, ‘The Roches’ en Loudon Wainwright III dragen hun vocale steentje bij aan dit album naast ‘Girlyman’ en Kelly Hogan. Lucy zingt erg mooi, lieflijk, engelachtig, zuiver en romantisch op deze liedjes, waarbij wij uit de tracklist graag “Open Season”, “Early Train”, “October”, “Accident & Emergency”, “Mercury News” en “America” warm durven aanbevelen.

De muzikale Wainwright-familie is zo groot en zo getalenteerd dat ze gemakkelijk met z’n allen een avondvullend programma zouden kunnen verzorgen. Misschien is dit wel een ideetje voor de nabije toekomst. Wij zullen daar dan met heel veel plezier en vol verwachting komen naar kijken en luisteren.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Strike Back
Distr.: Bertus

video