MARISA YEAMAN - VOICES FROM THE UNDERGROUND

Toen de uit Melbourne afkomstige Marisa Yeaman een drietal jaren geleden opdook met haar debuut "Pure Motive" (2005 - zie recensie), wist ik al dat ze ooit nog eens een plaat zou afleveren die het predicaat meesterwerk verdient. Met het later verschenen "Roadmap Heart" (2008 - zie recensie) kwam ze direct aardig in de buurt. "Roadmap Heart" bleek een veelzijdige plaat met invloeden uit de country, rock, folk en blues die lekker in het gehoor liggende popliedjes combineerde met diepgang en passie. Dat "Roadmap Heart" niet in brede kring werd opgepikt begrijp ik nog steeds niet, maar met "Voices From The Underground" krijgt Marisa Yeaman nu ook alweer drie jaar later een nieuwe kans. Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: "Voices From The Underground" is het meesterwerk geworden dat ik een paar jaar geleden voorspelde. Dat hoor je er overigens niet direct aan af, want Marisa Yeaman maakt nog altijd buitengewoon lekker in het gehoor liggende pure Americana die bij eerste beluistering vooral lekker voortkabbelt.

Luister echter wat beter naar deze plaat en het valt op dat op "Voices From The Underground" alles klopt. Country vormt de basis, maar net als op "Roadmap Heart" schuwt Marisa Yeaman uitstapjes naar andere genres niet. Zo makkelijk als Yeaman schakelt tussen genres, reist ze ook door de tijd. Het ene moment zit je midden in de jaren 60; het volgende moment staat de muziek van deze Australische weer met beide benen in het heden. Na vele omzwervingen over heel de wereld woont Yeaman nu trouwens in Nederland. Haar levensverhaal is als het ware al een lange reis, een reis die al begon op haar vierde, toen haar ouders hun huis verkochten om met een caravan hun uitgestrekte Australiƫ uitgebreid te gaan verkennen. Yeaman leerde dus alles wat ze weet daadwerkelijk 'on the road', zodat veel van haar songs over reizen gaan. De opener op deze plaat "Warm Night In Austin" geeft al dadelijk aan dat het deze keer ook niet anders is. In dit nummer beschrijft ze perfect hoe het is om als buitenlander in de Texaanse stad te zijn.

Haar songschrijverschap is ronduit verbluffend, reden ook dat "Voices From The Underground" je compleet van je sokken blaast. Yeaman serveert ons twaalf geweldige singer-songwriter liedjes, verhalen van gewone mensen in verschillende landen, en hoe deze personages, als buitenstaanders of buitenbeentjes er werkelijk voor staan in deze wereld. Songs waarbij de luisteraar zich ook vragen gaat stellen. Luister ook maar even naar de songs "Galileo", "Nightingale" en "Montmartre Tonight", songs over mensen die in deze wereld zorgden voor de meer belangrijke ontwikkelingen. Yeaman wil het allemaal aankaarten, wat zijn we zonder kunst of heeft de waarde van het leven in deze wereld die zo vaak gedreven wordt door consumptie nog zin? Yeaman stelt het gewoon allemaal in vraag met een eerlijkheid die ons allemaal raakt.

Gastbijdragen zijn er van o.a. multi-instrumentalist Dave Steel die er reeds bij was sinds haar debuutplaat, en dit naast vele anderen. In muzikaal opzicht klinkt het allemaal geweldig en verbazingwekkend veelzijdig. Country mag misschien de basis vormen voor de muziek op dit album maar Marisa Yeaman en de muzikanten die ze op deze plaat om zich heen heeft verzameld putten ook nadrukkelijk uit folk, blues en rock. Maar ook de bijzonder aangenaam klinkende vocalen van Yeaman zijn een constante factor op "Voices From The Underground". Net als op voorganger klinkt de muziek op deze plaat aangenaam en vrijblijvend, maar tegelijkertijd loopt de muziek over van zeggingskracht en kwaliteit. Marisa Yeaman beschikt werkelijk het vermogen om buiten de gebaande paden te treden zonder dat je dat direct door hebt. Het is dan ook een prachtige plaat geworden waarin steeds weer nieuwe dingen te ontdekken vallen. Een plaat die het predicaat meesterwerk in alle opzichten verdient. Verplichte kost voor de liefhebbers van de beste vrouwelijke singer-songwriters van het moment.

Artiest info
Website  
 

Label: Deep Pearl Records

Distr.: Sonic Rendezvous

video