I LOVE – TOM T. HALL’S SONGS OF FOX HOLLOW

In 1974 kwam in Amerika een plaat op de markt met allemaal kinderliedjes. De componist en vertolker van dat album was de toen totaal onbekende Amerikaanse singer-songwriter en countryzanger Tom T. Hall en het album had als titel “Songs Of Fox Hollow”. De inspiratie voor die plaat kwam er toen Tom T. Hall door twee jongere neefjes de oren van het hoofd gevraagd werd over de boerderij ‘Fox Hollow’ waar hij woonde en over al de dieren die er allemaal aanwezig waren.

Tom T. Hall besloot om al die vragen te beantwoorden in rijmvorm en met zelfgecomponeerde liedjes, waarmee de basis voor die memorabele cd vol kinderliedjes was gelegd. In de songteksten en melodieuze liedjes op die plaat stak hij heel veel grappige humor, maar ook opvoedkundige boodschappen over beleefdheid en over zorg dragen voor je medemens en -dier. Hij probeerde er ook een aanzet mee te geven tot wat dieper nadenken over de dingen uit het dagelijkse leven. In Amerika leverde die plaat twee grote hits op voor Tom T. Hall met de nummers “I Love” en “I Care”.

37 jaar na de originele release herleeft deze plaat met hernieuwde versies van diezelfde liedjes door hedendaagse artiesten die voornamelijk actief zijn in de countrymuziek. Grote namen die hier voor een aangenaam verrassende vertolking zorgen zijn Patty Griffin, die op schitterende wijze “I Love” covert, Buddy Miller en gitaarlegende Duane Eddy die “Sneaky Snake” brengen, Jim Lauderdale die “I Like To Feel Pretty Inside” zingt en Bobby Bare die een zeer mooie versie van “I Care” brengt.

De initiatiefnemers voor deze coverplaat zijn Nashville-sterren Peter Cooper en Eric Brace die geen enkele moeite moesten doen om al die bekende artiesten warm te laten lopen voor dit project. Beide heren brengen trouwens ook zelf één nummer op deze cd: Peter Cooper zingt “Everybody Loves To Hear A Bird Sing” en Eric Brace brengt samen met de Americana-groep ‘Last Train Home’ een cover van “The Mysterious Fox Of Fox Hollow”.

Naast de hierboven vermelde nummers zijn wij ook grote fans van de song “I Wish I Had A Million Friends” die hier in duetvorm gebracht wordt door Elizabeth Cook en Tim Carroll, van het grappige “The Song Of The One-Legged Chicken” door Mark & Mike en van het liedje “How To Talk To A Little Baby Goat” van Jon Byrd, waarin gezellig op geitenwijze mee gemekkerd mag worden. Tommy Cash, de nu 71-jarige jongere broer van Johnny Cash zingt met een sterk gelijkende stem in de stijl van zijn overleden broer het countryliedje “Ole Lonesome George The Basset”.

De nu 75-jarige Tom T. Hall kreeg zelf ook nog een ereplaats op deze tribute-plaat met het nieuwe door hem gecomponeerde liedje “I Made A Friend Of A Flower Today”, een heerlijk mooi walsende duet dat hij samen brengt met Americana- en folkzangeres Fayssoux Starling McLean.

Kinderliedjes op countrywijze door artiesten die als legendarische figuren in het genre mogen worden beschouwd; het is zeker niet alledaags, maar het opzet rond “I Love – Tom T. Hall’s Songs Of Fox Hollow” is absoluut geslaagd, fris en boeiend. Als het een welgemeende tip mag wezen: dit album is zeer de moeite waard om zelf ook eens van naderbij te gaan beluisteren. U zult zeker ook genieten.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Red Beet Records

video