ROBYN LUDWICK - OUT OF THESE BLUES

De Texaanse singer-songwriter Robyn Ludwick maakte tot dusver twee uitstekende platen. Met name het in 2005 verschenen "For So Long" kon rekenen op uitstekende recensies in de Amerikaanse pers, maar in onze Lage Landen bleef de aandacht voor de muziek van Robyn Ludwick helaas beperkt tot enkele gespecialiseerde alt-country sites. Verandering kwam er met de opvolger, "Too Much Desire" in 2008, dat nu wel overladen werd met aandacht, ook de onze want na een sublieme set tijdens het Blue Highways fest. in de maand april van vorig jaar, waren we er als de kippen bij om haar te interviewen.

Op haar derde plaat "Out of These Blues" maakt Robyn Ludwick wederom een flinke sprong en levert ze een plaat af die moet worden gerekend tot de betere platen die de afgelopen tijd in het genre zijn verschenen. Op deze plaat wordt de zus van de gevierde countrybroers Bruce en Charlie Robison en echtgenote van bassist John Ludwick, bijgestaan door muzikant en producer Gurf Morlix (Lucinda Williams, Mary Gauthier, Blaze Foley), die nadrukkelijker zijn stempel op deze plaat drukt. Een verstandige keuze, want Morlix weet Robyn Ludwick op "Out of These Blues" te inspireren tot grootse daden.

Ludwick’s derde plaat, heeft het in zich om de derde parel in het oeuvre van de Amerikaanse te worden, maar vooralsnog ga ik er van uit dat deze plaat wel de erkenning zal oogsten die Ludwick met haar voorganger al zo verdiende. "Out oF These Blues" ligt voor het overgrote deel in het verlengde van "Too Much Desire" . Ook op dit album vertolkt Ludwick gevoelig countryeske songs, met voornamelijk invloeden uit de countrysoul en folkblues. Het zijn vooral ingetogen songs die het moeten doen met een sobere, maar bijzonder stemmige instrumentatie, waarin strijkers ("Steady"), orgel ("Woman Now) en Ludwick's meeslepende stemgeluid de sfeer bepalen. Het zijn songs waarin Robyn Ludwick haar persoonlijke teksten op indringende wijze voordraagt. Net als op haar vorige platen is haar prachtige stem het meest doeltreffende wapen. Robyn Ludwick beschikt over een veelzijdig en emotievol stemgeluid, dat het beste van vele werelden verenigt. Ik hoor wat Mary Gauthier, maar vooral die van Lucinda Williams op de toppen van haar kunnen, zoals het nummer "For You Baby" en mijn persoonlijke favoriete song "Jealous Son".

Met een sfeervolle en trefzekere instrumentatie en een aansprekende stem ben je al een heel eind op weg, maar voor een plaat die kan concurreren met het beste dat momenteel in dit genre verschijnt is meer nodig. Ook dit meer heeft Robyn Ludwick te bieden. De Amerikaanse schrijft songs die van alles met je doen. Robyn  legt zoveel emotie in haar persoonlijke songs dat je steeds geraakt zal worden door haar zang. Hiernaast weet Robyn steeds weer te verrassen. De ene keer met uiterst sobere songs, de volgende keer met wonderschone arrangementen en dan opeens weer met een lichtvoetig tintje, als "Can't Go Back" dat je op basis van de andere tracks niet had verwacht.  Het is een indrukwekkende luistertrip vol wonderschone momenten.

"Out of These Blues" is een doorleefde plaat, waarop Robyn Ludwick op indringende wijze haar songs zingt. Het zo trefzekere slide gitaarspel van Morlix, zoals in "Someday" en "Fight Song" is van een buitengewoon hoog niveau en ook de andere muzikanten op deze plaat weten precies wat Ludwick nodig heeft. Onder deze muzikanten treffen we hier Ian MacLagan (Small Faces, Faces, Rolling Stones), Eddie Cantu, Gene Elders (George Strait, Lyle Lovett), Trish Murphy, Slaid Cleaves en natuurlijk manlief John Ludwick aan. Robyn Ludwick hoeft zelf vervolgens niet veel meer te doen dan met haar emotievolle en veelzijdige stem het kippenvel op je armen te zingen; iets waar ze in alle twaalf songs op "Out of These Blues" glansrijk in slaagt.

Dat Robyn Ludwick tot veel in staat was wist ik al, maar het prachtige "Out of These Blues" overtreft eerlijk gezegd mijn stoutste verwachtingen. Met haar vorige album spraken we al van een grote belofte voor de toekomst, deze belofte maakt de Texaanse schone met haar nieuwe plaat meer dan waar.

06/11/11 Robyn Ludwick in Grolloo Groeten uit Grolloo Festival Netherlands
06/12/11 Robyn Ludwick in Venlo Hectors House Concert
06/14/11 Robyn Ludwick in Bergen op Zoom Cafe Het Zwijnshoofd Netherlands
Moeregrebstraat 18 – 4611 JC. Venue phone: 0164-234301. Double bill with Gregory Alan Isakov.
06/15/11 Robyn Ludwick in Oldenzaal Cobblestone Club – JW Racerhuis Netherlands
Time: 7:00pm. Address: Marktstraat 15. Secretariaat Landrebenlaan 39 7573 AZ.
06/16/11 Robyn Ludwick in Gemert De Bunker Netherlands
Address: St. Annastraat 60 5421 KC. Venue phone: 0492-365442.
06/17/11 Robyn Ludwick in Brussels-Haren Toogenblik Belgium
06/18/11 Robyn Ludwick in Eindhoven Muziekgebouw Eindhoven Netherlands
Time: 6:00pm. Address: Heuvel Galerie 140. Naked Song Festival

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Continental Record Services
Distr.: Munich Records

video