JOSH OTTUM – WATCH TV

Maar liefst vijf lange jaren heeft Josh Ottum gewerkt aan zijn tweede album “Watch TV”, een waardige opvolger voor zijn debuutalbum “Like The Season”. Geen inspanning was hem teveel en het resultaat van jaren songs schrijven, een grondige zelfreflectie en het experimenteren met geluiden mag gehoord worden. “Watch TV” werd geregistreerd en ingespeeld met zo goed als dezelfde ploeg waarmee hij zijn eerste album inblikte. Het werd opgenomen in zowel de National Freedom studio’s van Richard Swift, een man die we kennen van Stereolab en Damien Jurado, als in de Metal Camp studio van multi-instrumentalist Casey Foubert als in de thuisbasis van drummer James McAlister, beiden bekend van Sufjan Stevens.

Josh Ottum is een artiest met een breed perspectief. Hoewel zijn muziek gebaseerd is op toegankelijke melodielijnen en instrumenten, staan deze in schril contrast met de soms complexe arrangementen. Hij schrikt er niet voor terug om geprogrammeerde studio opnames te mengen met geluiden die hij creëert met de muzieksoftware van Apple’s Garageband. Regels zijn er om gebroken te worden en je eigen intuïtie volgen is voor iedere artiest de juiste leidraad. Het is de mix van de ingewikkelde composities met de eenvoudige popklanken die “Watch TV” zo interessant maken. Je wordt al dadelijk op het verkeerde been gezet in de opener, die eerst uitpakt met een gekke elektronisch tikkende drum, om dan te stevig op elektrische gitaar weg te rocken en meer verhalend à la Steven Malkmus zijn weg te gaan en onderweg ook nog wat West-Coast klanken laat doorschemeren, met mooie koortjes, net zoals zijn opvolger “Work On A Feeling”, een rockballade die mooi drijft op een geprononceerde ritmesectie en een knappe gitaarlijn. De plaat bevat eveneens uiterst dansbare, poppy klinkende nummers, vervuld met verrassende elektronische klanken en riedeltjes en gekke ritmewisselingen zoals het bedwelmend charmerend “Fool In The Night” , het melodieuze en verliefde “Storms In The Summertime” of de radiovriendelijke discotune “My First Love”. Mijn favoriet is de melancholische, akoestisch gestrumde ballade “Green In The Sun”, dat met zijn zweverige zang, zijn heerlijke gitaarlijn en drammende percussie wel een gemoderniseerde versie van Buffalo Springfield lijkt. Ook het soulvolle “Secret Age” klinkt verleidelijk in de oren , met zijn staccato elektrobeat en bijna kinderlijk eenvoudig repetitief keyboardspel als een speelse Ben Folds, terwijl het romantische “Not Build For Two”, op de bizarre ritmewissels na, teruggrijpt naar een jonge Paul Simon.

Josh Ottum verrast ons met zijn nieuwkomer “Watch TV” met een uniek klinkende, kunstige creatie, die bij een intense beluistering pas volledig zijn geheimen prijsgeeft. Dit album heeft zoveel geheime plaatsjes te ontdekken die meer dan het ontdekken waard zijn. Laat je meedrijven in de muzikale wereld van Josh Ottum en je zal versteld staan waar je overal terecht komt.

Blowfish

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
Distr.: Sonic Rendezvous