LINDA CHORNEY – EMOTIONAL JUKEBOX / MOTHER NATURE SYMPHONY

Soms duurt het echt wel te lang vooraleer wij hier kennis kunnen maken met een nieuwe artiest. Zo krijg ik nu pas het dubbelalbum “Emotional Jukebox / Mother Nature Symphony” van een zekere Linda Chorney in de handen gestopt. Al gauw blijkt dat dit reeds het zesde album is van deze muzikante, terwijl ik nooit eerder iets van haar had vernomen.

Met producer Jonathan Schneider (aka ‘Rock Doc’) achter de opnameknoppen en een serie bekende topmuzikanten werkte Linda Chorney aan deze twee platen, waarbij de eerste cd een uit vijftien tracks bestaande reis doorheen haar muzikale wereld moet voorstellen, tijdens dewelke ze op zoek blijkt te zijn naar rust, geluk en liefde. Daarbij selecteerde zij drie favoriete oldies die door haar van een heel eigenzinnige coverversie werden voorzien, met name “I’m Only Sleeping” van The Beatles, “Going To California” van Led Zeppelin en “Mother’s Little Helper” van The Rolling Stones.

Dat ze een doorwinterde muzikante is bewijst Linda Chorney ten overvloed op deze plaat, mede door haar keuze van covers, maar ook door de kwaliteit van haar eigen composities, waarvan wij vooral de countryballad “Finally” onthouden dat ze in duet brengt met pianist Arlan Feiles, naast het bluesy rocknummer “I’m Not Gonna Say It” en het soulvolle, door een jazzy Wurlitzerorgel gedomineerde “Broken Promise Land”.

Voor het heerlijk grappige “Do It While You Can” kan Linda Chorney een beroep doen op Richie Blackwell die als een volleerde Louis Armstrong-imitator in duet met haar meezingt. In het dampige “Penguin Blues” brengt ze een tweede duet met ‘Rolling Stones’-backing vocaliste Lisa Fischer en valt het virtuoze Hammondorgelgeluid van Leon Pendarvis (Blues Brothers) op. Met de drie folky bonustracks “Token Feel Good Song”, “Folksong” en “Tea Bag Party People” krijgen we aan het einde van deze plaat nog een zeer gesmaakt extraatje aangeboden.

De tweede plaat “Mother Nature Symphony” blijkt een soort van zelfgecomponeerde, 15 minuten durende symfonie te zijn waarin naast haar eigen schrijfwerk ook stukken uit het nummer “Find The Cost Of Freedom” van Crosby, Stills, Nash & Young uit hun plaat “Four Way Street” van 1971 en aan het einde de song “In The End” van The Beatles uit hun laatste plaat “Abbey Road” werden verwerkt.

“Emotional Jukebox / Mother Nature Symphony” is een zeer professioneel gearrangeerde plaat, wat vooral de verdienste van producer Jonathan Schneider mag genoemd worden. Zonder ook maar ergens voor compromissen te kiezen brengt Linda Chorney op deze albums haar eigenzinnige kijk op de hedendaagse wereld op een bedje van tijdloze muziek. Daarmee levert ze een plaat af die zeker als een ware verademing in de huidige wereld van noise en elektronica mag worden beschouwd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Dance More, Less War Records