SLEEPWATER – SLEEPWATER

Ad Opstals is een singer-songwriter uit het Nederlandse Hintham in Noord-Brabant die onder de groepsnaam ‘Sleepwater’ zijn muziek naar het grote publiek probeert over te brengen. Zijn muzikale belangstelling gaat vooral uit naar op Americana geïnspireerde alt.country.

Op zijn titelloze debuutplaat “Sleepwater” verzamelde hij veertien zelfgecomponeerde nummers die samen met broer-bassist Wil Opstals en drummer Martin de Ruijter in de studio werden vereeuwigd. Zelf begeleidt zanger Ad Opstals zich op akoestische en elektrische gitaren tijdens de vaak als popballads vermomde liedjes die meestal de liefde in zijn positieve en minder positieve aspecten als onderwerp hebben.

Voor de opname van “Sleepwater” werd er ook een beroep gedaan op vier gastmuzikanten waarbij violiste Libby Gould en pedal steelgitarist Peer Desmense vrij nadrukkelijk op het album aanwezig zijn. Ad Opstals wordt bij zijn songschrijverswerk duidelijk beïnvloed door de harmonieus samen zingende groepen als ‘The Jayhawks’ en ‘Whiskeytown’ maar geeft met zijn band toch ook wel een geheel eigen invulling aan de gebrachte muziek in dit alt.countrygenre.

Vaak is de eenvoudige, akoestische en melancholische benadering het mooist, iets wat wij vooral herkennen in songs als de tranerige countryballad “Thrown Away”, “In Shades (Of Oak)” en het minimalistische “Lost”. Ook songs als “She’ll Be Dancing”, het met een door gastmuzikant Fred van Gennip gespeelde accordeondeuntje geïntroduceerde liedje “Soon” en het zachtjes rockende “Mind Out Of Time” kunnen ons in grote mate bekoren.

Als we toch wat kritiek zouden mogen hebben zien wij als enige minpuntje dat het duidelijk hoorbaar is dat deze zanger geen Engelstalige oorsprong heeft en zijn uitspraak van de Engelse taal niet helemaal vlekkeloos kan worden genoemd.

Toch kunnen we concluderen dat er momenteel veel te weinig platen als deze van ‘Sleepwater’ op de markt komen. Het uitstekende debuut van deze Nederlandse groep mag dan ook niet onopgemerkt aan muziekminnend België en Nederland voorbijgaan. Daarom moeten de heren misschien een tourneetje overwegen in beide landen om hun songs ten gehore te spelen en zo hun fanschare alsmaar verder proberen uit te breiden. Het zal het succes van een opvolger voor deze debuutplaat zeker ten goede komen.

(valsam)

Artiest info
 
 

Label: Lemon’s Smithy Records