THE MONOTROL KID – WHAT ABOUT THE FINCHES

Het was begin februari in 2009 toen we voor het eerst wat hoorden van ‘The Monotrol Kid’, toen nog samengesteld uit de Hasseltse zangeres Anne Vandersmissen en singer-songwriter Erik Van den Broeck uit het Vlaams-Brabantse Kappelle op den Bos. De aanleiding voor die eerste kennismaking was toen het verschijnen van een eerste ep “Today Was A Good Day”.

Anno 2011 is ‘The Monotrol Kid’ een ‘one-man band’ met Erik Van den Broeck die nu zonder zijn toenmalige vriendin met de full-cd “What About The Finches” een uitstekende cd op de markt heeft gebracht. Daarop staan tien nieuwe, eigen composities die hij presenteert met enkel zijn akoestische gitaar in aanslag, net zoals hij die liedjes op de hoek van de straat of exclusief in uw huiskamer zou kunnen spelen.

We krijgen dus een minimalistisch opgevatte plaat te horen met goed geschreven en uitstekend gezongen liedjes die ons doen denken aan andere gitaarspelende troubadours als David Gray, Luka Bloom en Damien Rice. En dat hij op deze wijze weet te boeien en zelfs af en toe kan beklijven is een eervolle kwaliteit die we Erik Van den Broeck kunnen toewijzen. De teksten van de songs op deze cd leveren soms de indruk op dat het om een ‘break-up’-album gaat, hoewel dat nergens expliciet zo wordt gesteld.

Als u van tot op het bot uitgeklede, sterke ballads houdt, dan zal u op “What About the Finches” meer dan uw gading vinden. Elk liedje wordt even sterk gebracht, maar als u ons toestaat willen we toch even nadrukkelijk aanbevelen om eens rustig doch intensief te luisteren naar het openingsnummer “Greenville”, “Ballad For The Mountain”, “Try”, het prachtige “The Horse Ride” en de mooie slotsong “Places We Never Went”.

Als u deze jonge singer-songwriter eens live aan het werk wilt gaan zien en horen dan kan u hieronder voldoende gelegenheden daarvoor vinden. Wij willen ons hier voorlopig beperken tot het warm aanbevelen van het bijwonen van zo’n optreden van ‘The Monotrol Kid’.

(valsam)

25 juni: Den Hopsack, Antwerpen
26 juni: Stadspark, Kapellen
24 juli: JH Move, Oudenburg, Dendermonde
25 september: SGI, Kapelle op den Bos

 

 

Artiest info
   
 

Label: Spiral Records

video