THE POWDER KEGS – THE AMANICANS

‘The Powder Kegs’ is een vierkoppige popformatie uit Philadelphia, bestaande uit zanger-gitarist Daniel Maroti, bassist-zanger Ryan Dieringer, keyboardspeler Dylan Hume en drummer Sam McDougle, wiens roots eigenlijk in New York City liggen.

Oorspronkelijk waren ‘The Powder Kegs’ een folkgroep maar met de tijd evolueerden ze in de richting van Indie rock- en popmuziek. Hun eerste ep “Empty Side” was de eerste aanzet om zich verder te ontwikkelen in deze muzikale richting. Nu verschijnt hun eerste full-cd onder de titel “The Amanicans”, een uit acht nummers bestaande schijfje waarin zachte popsongs worden afgewisseld met wat stevigere gitaarrocknummers.

Het openingsnummer op dit debuutalbum is “Hospital”, een catchy popsong die meteen wordt opgevolgd door een veel ruiger nummer dat “When The Body Tricks The Mind” heet en uitmondt in een psychedelische chaos. De persvergelijking met het werk van de groep ‘Death Cab For Cutie’ kan hier door ons enkel maar beaamd worden.

Onze favoriete song op “The Amanicans” is echter een heerlijke popballad die “Say You Love Me” heet, iets wat we maar al te graag doen als we een liedje horen dat muzikaal zo simpel in elkaar steekt - het drijft op een steeds herhaalde, maar zeer aanstekelijke gitaarriff - en dat bovendien uitstekend gezongen wordt. Hier durven wij een geheel andere vergelijking maken naar de sound en de songs van Jim James en zijn groep ‘My Morning Jacket’.

Die eenvoud in de compositie van hun nummers lijkt wel het handelsmerk van ‘The Powder Kegs’ te zijn, want ook in ‘The Sea’, in “Wendy Is Water” en in “Broke Time” lijkt één enkele gitaarriff voldoende te zijn om het nummer helemaal te dragen. Ook het naar postrock neigende nummer “Falling Together, Coming Apart” is een heel sterke song die op speelse wijze wordt aangeboden in een stijl die aansluit bij het werk van een band als de Schotse popgroep ‘Belle And Sebastian’.

De titeltrack “The Amanicans” aan het einde van de plaat is een van alle glitter en glamour ontdane, moderne popsong die enkel door zijn simpele eenvoud alweer weet te boeien van de eerste noot tot de laatste. ‘The Powder Kegs’ zorgen met deze vrolijk makende debuutplaat voor een aangename kennismaking met een groep waarvan we maar al te graag spoedig nieuw werk tegemoet willen zien.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Info: Powderfinger Promotions

video