KATE & ANNA MCGARRIGLE - ODDITTIES

Elke folkie die jong was in de sixties kent ongetwijfeld de Canadese zusjes Kate en Anna McGarrigle uit Québec die met hun frêle stemmen en lieflijke harmoniezang furore maakten op de internationale festivalpodia. Voor diegenen die echter toen nog niet geboren waren staan zij vandaag bekend als de mama en tante van Rufus en Martha Wainwright, want Kate was een tijdlang gehuwd met Loudon Wainwright III die onlangs nog in België tourde. Vorig jaar in februari verloor Kate echter haar strijd tegen kanker zodat in de toekomst de beide zussen, die in 1975 hun eerste album uitbrachten, spijtig genoeg nooit meer samen zullen zingen. Het bekende ‘Complainte Pour Ste Catherine’ zal voor altijd aan het duo worden gelieerd.

Des te meer welkom is deze verzameling ‘Odditties’, een collectie songs tot heden onuitgebracht, al zullen sommige songs wel bekend klinken, want ooit Live door hen gezongen. Andere werden gekoppeld aan sommige van hun projecten in de periode 1973 tot 1990, zoals bijv. een bijdrage voor de radio of documentaire. Maar aan elk van de hier geselecteerde nummers heeft Anna een mooie herinnering, hetzij omwille van de muzikanten die eraan meewerkten hetzij om een gebeurtenis die er aanleiding toe gaf zoals het door Kate geschreven ‘Lullaby For A Doll’ of ‘Louis The Cat’ door Anna.

Daar de songs voor het merendeel demo’s zijn, soms in de huiskamer opgenomen en op verschillende tijdstippen, werkten er ook een dozijn muzikanten aan mee. Vier songs zijn ontleend aan de Amerikaanse songwriter Stephen Foster, zoals het overbekende folkie ‘Gentle Annie’ met prachtige pianobegeleiding, maar ook ‘Better Times Are Coming’ een ‘Civil War’ song met banjo waarop de toen nog jonge Rufus meezingt. Op het Franse volksdeuntje ‘A La Claire Fontaine’ met melancholie doorweven, speelt Chaim Tannenbaum harmonica. En hun vertolking van ‘You Tell Me That I’m Falling Down’, waar Linda Ronstadt in 1975 een hit mee scoorde, klinkt in deze tijd nog fris en modern.

Maar het mooiste van allemaal ‘My Mother Is The Ocean Sea’ komt van Wade Hemsworth met een tragische onderstroom waarbij via de sirenezang van Kate en Anna en de begeleiding van Joel Zifkin met viool, Danny Greenspoon met gitaar en Jody Golick met sax de suggestie wordt opgeroepen van een gestage zeiltocht naar een sacrale eindbestemming. Al schreven de zussen vaak zelf hun teksten, hier in deze ‘Odditties’ zochten zij het toch vooral in traditioneel materiaal. Of zij nu een wals, ballade, wiegelied, cajun, anthem of evergreen zingen, het blijven songs zoals die gewoonlijk groeien in een muzikale familie waar oprechte liefde en respect voor ieders eigenheid het bindmiddel is.

Marcie

Artiest info
Website  
 

Label: Querstand
Distr.: Sonic Rendezvous