THE ROCKRIDGE BROTHERS – NO SLEEP ‘TIL ROCKRIDGE

‘The Rockridge Brothers’ zijn vier uit Stockholm afkomstige Zweedse liefhebbers van folk, country en traditionele bluegrass die in de beginjaren 2000 besloten om vanuit het hoge noorden een poging te wagen om zelf deze typisch Amerikaanse muziek te gaan brengen.

In 2004 resulteerde dat in een eerste cd die de titel “Straight Outta Rockridge” meekreeg en waarmee ze vele optredens in thuisland Zweden wisten te versieren. Vier jaar later verscheen dan de opvolger voor dat debuutalbum onder de titel “Rockridge Hollerin’” en dat was de aanleiding voor een zeer succesvolle en uitgebreide tournee doorheen bluegrass-country Amerika waar ze meer dan 500 keer optraden.

In eigen land gingen ‘The Rockridge Brothers’ intussen over tot een intensieve samenwerking met Karla-Therese Kjellvander, de zingende echtgenote van de bekende folkartiest en singer-songwriter Christian Kjellvander. Dat leidde in 2010 tot het uitbrengen van een bluegrass gospelalbum “Dance, Monster To My Soft Song”.

Als ‘The Rockridge Brothers’ met hun vieren op het podium staan is het hoog tijd voor plezier en feesten op de aanstekelijke muziek die ze tijdens hun optredens spelen. Banjospeler Kristian Herner, fiddle-virtuoos Ralf Fredblad, bassist Pontus Juth en gitarist Peter Frövik zijn sinds meerdere jaren een hecht geheel en dat straalt van de groep af als ze met hun vieren al zingend optreden.

Met “No Sleep ‘Til Rockridge” verschijnt er nu een derde studioplaat van ‘The Rockridge Brothers’ met twaalf nieuwe opnames van traditionele Amerikaanse bluegrass-songs als het folky “John Henry”, “Wayfaring Stranger” en de door de ‘Hackensaw Boys’ bekend gemaakte traditional “Down South Blues”. Voor hun versie van het nummer “Roll In My Sweet Baby’s Arms” deden ze voor het razendsnelle banjowerk een beroep op specialist David Nilsson en hun gospelinterpretatie van het door Washington Phillips beroemd gemaakte “What Are They Doing In Heaven Today” benadert de perfectie.

Na “Billy In The Lowground” - het enige instrumentale nummer op deze cd - is het de beurt aan een voormalige hit van de ‘Carter Family’ met “My Home Is Across The Blue Ridge Mountains”. Daarna wordt overgeschakeld op een nog hoger ritme voor de Cajun-song “Convict Waltz”, een grote in het Frans gezongen ‘two step’-hit voor Iry LeJeune, die hier door dynamisch vioolspel van Ralf Fredblad wordt aangedreven.

Naar het einde van het album blijven de fiddle en de banjo de hoofdrollen opeisen bij songs als het grappige “Who Broke The Lock” en de in sneltreinvaart gespeelde afsluiter “Raleigh And Spencer” met gastmuzikant Ulf Holgersson op mondharmonica.

Binnen het traditionele Amerikaanse muziekgenre dat bluegrass toch wel is zijn wij er van overtuigd dat dit Zweedse viertal ‘Rockridge Brothers’ ook in de toekomst een belangrijke promotierol zal kunnen spelen, iets wat we normaliter niet echt zouden verwachten van een Scandinavische band.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Red Rocking Records
Distr.: Playground

video