BLUES FAMILY - INTERNATIONAL BLUES FAMILY - (LIGHTNING RED, LZ LOVE & SONNYBOY)

LZ Love is van origine een gospelzangeres die met Luther Vandross en Joan Armatrading heeft opgetreden en op platen van o.a. ‘Parliament Funkadelic’, ‘Michael Franti & Spearhead’ en Tommy Castro heeft meegezongen. Zelf bracht ze met “My Higher Ground” in 2006 en “Mysterious” uit 2010 twee soloplaten uit met songs in een muzikale mix van funk, gospel, soul, rock, R&B en wereldmuziek.

Lightning Red is dan weer een legendarische bluesgitarist uit Austin, Texas die op heel wat bekende bluesalbums van de grootsten der aarde in dit genre heeft meegespeeld. Hij is een beschermeling en een ontdekking van Luther Allison en in juni 2009 schreef collega (RON) op deze pagina’s een ronduit lovende recensie over zijn toenmalige soloplaat “The Groovemaster”.

Samen besloten LZ Love en Lightning Red om een aantal Europese optredens te verzorgen waarbij ze op de muzikale begeleiding konden rekenen van een aantal muzikanten uit Duitsland en Kroatië. Dat waren de uitstekende mondharmonicaspeler Sonnyboy, de 18 jaar jonge bassiste Nerea Rudic en drummer-percussionist Tom Diewock. Een album werd opgenomen tijdens de live shows in Split, Kroatië en in Ingolstadt, Duitsland en nu uitgebracht onder de titel “International Blues Family”.

De shuffles en grooves uit de gitaar van Lightning Red vliegen ons om de oren op de veertien tracks die dit albums sieren en de doorleefde bluesy zang van LZ Love is voor ons een ware ontdekking, terwijl Sonnyboy zich de longen uit het lijf blaast op zijn mondharmonica en Tom Diewock en Nerea Rudic voor een uitstekende ritmesectie zorgen bij al deze tracks.

Lightning Red zingt met zijn rauwe bluesstem op een aantal nummers zoals “Don’t Have To Worry”, “Got The Power”, “Hard To Have The Blues”, het moddervette “Devil In You” en “Shoulda Listened”. Maar de eerlijkheid gebiedt ons toch te erkennen dat we toch net wat meer gepakt worden door de vocale prestatie van LZ Love in o.a. “Big Time”, “Dancin’ With The Blues”, het op reggae geïnspireerde “Stand For Something” en de al in 2007 opgenomen bonustrack “Been Lonely”.

In het mooie “Let The Spirit” en in “Change Is Gonna Come” zingen Lightning Red en LZ Love in duetvorm samen en ook dat verloopt in perfecte harmonie. Sonnyboy krijgt zijn gloriemoment als soloperformer op mondharmonica in het instrumentale “Cavern Crawl” en in “South Austin Shuffle” en “Backyard Boogie” laat Lightning Red zijn bluesgitaar vlotjes de hoofdrol inpalmen.

Volgend jaar komt deze ‘Blues Family’ terug naar Europa voor een aantal optredens en daar kan u zich maar best voor klaar houden, want we kunnen u nu al verzekeren dat deze doorwinterde bluesmuzikanten voor een onvergetelijke avond zullen gaan zorgen. Zorg dat u er dan bij bent!

(valsam)
“The shuffles and grooves from the guitar of Lightning Red and his raw way of singing the blues, combined with the moving gospel and blues vocals from LZ Love and the joyous harp playing of Sonnyboy are creating a unique ‘Blues Family’-sound. You’d better be there in 2012 when they are coming back to perform several shows in Europe.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: LR Productions
Info: Hemifran

video