DUANE RUTTER - NEVER BET THE DEVIL YOUR HEAD

Op zijn tweede release voor het uitstekende Busted Flat Records ( zijn eerste was "Waiting Room" uit 2007) horen we de Canadese singer songwriter Duane Rutter opnieuw aan het werk in zijn eigen, herkenbare, vertellende stijl. Toch is er een groot verschil tussen dat debuut en deze,een verschil waar Rutter trots op is. "Never Bet The Devil Your Head" is namelijk op de mastering na, volledig zijn eigen werk. Alle instrumenten, elke noot die werd gezongen op deze cd, de productie, de mixing, editing, alles is Duane Rutter. Bovendien is de fotografie op de hoes het werk van zijn dochter McKenzie Grenier.

Een man die bovendien op de binnenhoes zowat alle leden van The Band, Willie P.Bennett en Fred Eaglesmith bedankt voor de inspiratie mag zeker op onze aandacht en sympathie rekenen en dat blijkt ook terecht want Duane Rutter's muziek is heerlijk. Zijn zachte stem en dito melodie├źn zijn ideaal voor concerten in intieme kleine clubs (zoals ons eigen Toogenblik bijvoorbeeld) of beter nog... echte huiskamerconcerten, zoals hij die meermaals geeft. Zijn verhalen met knappe teksten zijn kleine schilderijtjes, zoals "Stalin's Shoes" en het mooie "Lost Spare Key". Omlijst door banjo, fiddle, mondharmonica, een sfeervol orgeltje hier en daar (jawel, allemaal Mr. Rutter himself) roept Duane telkenseen sfeer op die beklijft.

Een van de mooiste songs op deze cd is voor mij het intense "Patch Of Green" opgedragen aan zijn vader. Het heeft iets van de kracht van het akoestische werk van Springsteen. Duane zegt zelf op de binnenhoes dat alle songs opgenomen werden in een piepklein rommelkamertje en met spotgoedkope microfoons op een al even goedkope acht-track recorder. Het zit 'm dus niet in de letter G, de gizmo's en in het geld, maar in de drie H's, het hoofd, het hart en de handen. Dit wetende hebben we des te meer bewondering voor de man die dit juweeltje gans alleen en met het absolute minimum aan middelen wist waar te maken.

"Never Bet The Devil Your Heart" is een van die echte "groeiplaten". Schaf je deze aan, zou ik zeggen en luister er regelmatig naar, je zal er nog lang mooie dingen blijven in ontdekken, zowel in Rutter's prachtige rustgevende melodie├źn als in zijn intrigerende teksten.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Busted Flat Records

video