MARTEN DE PAEPE – BOSKOOP

De muzikanten die de Nederlandse zanger en songschrijver Marten De Paepe uit Amersfoort rondom zich heeft verzameld voor de opnamen van zijn tweede soloplaat “Boskoop” zijn niet van de minste. Met Johan Borger op leadgitaar en lapsteel, Jesse Borger op bas, Mischa Porte op drums en Chantal van der Leest als backing vocaliste was alles voorhanden om van “Boskoop” een heel sterke plaat te maken.

En dat heeft Marten De Paepe dan ook maar gedaan via twaalf popsongs met akoestische inslag en Americana-invloeden. Op de opvolger van zijn titelloze debuutalbum uit 2007 komt hij zowel vocaal als muzikaal zeer sterk uit de hoek en bevestigt hij al het goede wat er in de voorbije jaren over hem in de vakpers is verschenen.

Deze Nederlandse versie van folkzangers Tim Buckley en Nick Drake demonstreert zijn kunde en kennis als schrijver van betekenisvolle songteksten in al de tracks op deze mooie cd. Het mag daarbij allemaal intimistisch en traag verlopen, wat als voordeel heeft dat je meer tijd en ruimte krijgt om beter naar die teksten te luisteren.

Met zijn rustgevende, mooie stem kleurt hij de sfeervolle songs op geheel eigen wijze in, vaak onder begeleiding van minimalistische klanken die afkomstig zijn van z’n eigen akoestische gitaar of van een subtiel vleugje pedal steel door Johan Borger. De melancholie druipt af van intiem gebrachte liedjes als “In The Morning”, titeltrack “Boskoop” en de ingetogen liedjes “Perfect Man” en “In Good Time”.

Opener “What You Need This Silence For” is de meest uptempo gespeelde song op “Boskoop” waarbij zelfs elektrische gitaren aan bod mogen komen. In het schitterende liedje “Go In Circles” doet de zang van Marten De Paepe me denken aan Nils Lofgren of aan Michael Weston King. Zijn ‘vakmanschap is meesterschap’-filosofie als songschrijver etaleert hij naar het einde van deze cd toe nog een paar keer in songs als “Easy Money”, “Ship Sails In” en afsluiter “Shove It All Aside”, telkens met extra fijn verzorgde engelenzang van Chantal van der Leest.

“Boskoop” is een puike plaat van Marten De Paepe die ons met grote hoop doet uitkijken naar verder toekomstig werk van deze jonge Nederlandse muzikant. Voorlopig zullen we echter eerst maar regelmatig genieten van het beluisteren van deze cd en we hopen dat u daarbij onze partner wilt zijn.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: V2 Benelux

video