THE FOLK SURVIVAL CLUB - I BELIEVE IN ROCK & ROLL

Zo lang er een groep als de ‘Folk Survival Club’ rondloopt of liever transatlantisch rondreist, met in hun midden zangeressen als Ankie Keultjes en Marjan Cornille, zal de folktraditie overleven, lang geleden begonnen met Ann Briggs, Joan Baez, June Tabor en Sandy Denny. Met hun nachtegalenstemmen treden beiden in het voetspoor van o.m. de Canadese Kate en Ann McGarrigle, Lynn Miles, Eva Cassidy of Nathalie Merchant. Van deze laatste nemen zij overigens het bloedmooie ‘Motherland’ over. Als de Nederlands/Belgische ‘Unthank’s evoceren beide zangeressen een fragiele soms pastorale sfeer, o.m. in songs als ‘Loving Heart’ of ‘Wildwood Flower’.

Met uitzondering van drie covers schreef singer-songwriter Ad van Meurs, bekend van ‘The Watchman’ en de crossover band ‘No Blues’, alle muziek met teksten die wonderwel passen bij de angelieke stemmen van de zangeressen. De poëtische songsmid uit Eindhoven leeft zich niet alleen tekstueel in in hun gevoelswereld maar sluit met zijn delicate gitaarbegeleiding mooi aan bij hun fragiele droomwereld. Violiste Carrie Rodriguez verrijkt met viool dat onbestemd gevoel dat aarzelt tussen moedig doorgaan of nostalgisch terugblikken. Ook de andere muzikanten dragen bij tot die introspectieve sfeer. Op het elegante ‘Homeless Heart’ schilderen gitaar, viool en drum mee aan de landschappen van de ziel. Op ‘Country Boys’ valt Johan Jansen in met pedalsteel. Glen Duncan voegt met zijn mandoline lichtvoetigheid of tristesse toe, zoals bijvoorbeeld bij ‘St. Catharines’.

Deze ‘Nashville Recordings’ werden opgenomen in ‘At The Cowboy Arms Hotel & Recordings SPA’, studio van de legendarische senior Cowboy Jack Clement waarin ook songwriter Townes van Zandt ooit stond. De twaalf songs sluiten aan bij het vorige album ‘Break Of Dawn’. Bassist Theo Wijdeven en drummer Eric van der Lest zijn ook nu van de partij. Ankie Keultjes, zoals steeds ‘Very Girl’, producete het album. Het extra tekstboekje met foto’s oogt artistiek verzorgd. Maar vooral de arrangementen en duozang staan centraal De melodieën rijgen zich aaneen als aan een parelmoeren snoer met daartussen de titelsong uitgebalanceerd als muzikaal levensmotto. Daarom is het ook moeilijk om hoogtepunten te isoleren, al grijpen vooral ‘My Own Way’, ‘Country Boy’ en ‘Bright Light’ aan omwille van de novemberblues die erin schuil gaat. Het ganse album straalt puurheid uit, alsmaar zeldzamer in de overdadige muziekproductie. ‘There is guitar, there is love, there is endurance’.

Marcie

di 3 januari 20:15 Den Bosch : Verkade fabriek De blueRoom concerten
zo 15 januari 14:45 Rotterdam : Theater Walhalla
zo 22 januari 16:00 Haarlem : De Waag
di 24 januari 21.00 Eindhoven : BlueBorderFolkClub Cafe De Oude St.Joris Pastoor Dijkmanstr 25
di 12 februari 15.30 Amsterdam : Paradiso
di 27 maart 20:30 Heerlen : Patronaat (Cultuurhuis heerlen)

Artiest info
Website  
 

Label: Munich Records