CATHERINE RUSSELL - STRICTLY ROMANCIN'

Zoals de titel het al duidelijk aangeeft, gaat de New Yorkse jazz-zangeres Catherine Russell met haar vierde cd duidelijk de romantische toer op. Sinds haar uitstekende debuut "Cat" en wat later met "Sentimental Streak" wist ze met haar mix van old time jazz, wat blues en zelfs een beetje gospel onze interesse te wekken. Russell is immers een van de beste vrouwelijke jazz vocalisten van het moment, en verdiende voorheen haar sporen al als backing zangeres voor onder meer Steely Dan, Paul Simon, David Bowie en Jackson Brown, wat genoeg zegt qua referenties als je het ons vraagt.

Het zat haar dan ook in het bloed, de jazz microbe: haar moeder, Carline Ray, is eveneens een uitstekende zangeres en bassiste, ze heeft diverse diploma's behaald op de prestigieuze Juilliard and Manhattan School of Music. Haar overleden vader, Luis Russell, was een bekende pianist, en lange tijd de rechterhand van Louis Armstrong als diens orkestleider.

Er is praktisch geen enkel bekend jazz festival ter wereld waar Catherine niet op de affiche stond, en we zijn dan ook fier bij Rootstime dat we deze artieste sinds haar debuut op de voet gevolgd zijn. Op haar nieuwste cd neemt ze ons mee op een reis doorheen de mooie en minder mooie kantjes van de liefde, en dit op een romantische, maar soms ook humorvolle wijze. Zij is een van die zangeressen die werkelijk alle stijlen moeiteloos aankan. Met die stem vol power, waarin ze eveneens heel wat finesse en de subtielste gevoelens kan leggen, reizen we samen met haar van Harlem via New Orleans en zelfs naar de Parijse cafés via haar songs.

Ze stort zich vol overgave op elk nummer, trekt je mee naar binnen in de melodie en weet elke emotie feilloos door te geven in haar songs. Ze maakt wat we zouden kunnen noemen "vintage" of "pre-war" jazz en blues, geënt op de muziek van bijvoorbeeld Ella Fitzgerald, Bessie Smith en Fat's Waller, en vooral als je naar deze cd luistert krijg je dat jaren dertig gevoel perfect mee. Nummers als "Romance In The Dark" zijn dan ook om van te smullen als je van wat pure jazz kan en wil genieten.

Als je merkt hoe iemand als Madeleine Peyroux in de slipstream van Billie Holliday heel wat succes behaalt, verdient deze Catherine Russell er minstens evenveel, want ze is immers een zangeres van het hoogste niveau.

(RON)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: World Village Records
Distr.: Harmonia Mundi

video