RORY BLOCK - SHAKE ‘EM ON DOWN

Dat Rory Block synoniem staat voor kwaliteit is genoegzaam gekend. Met deze “Shake ‘Em On Down” heeft ze een briljant vervolg gebreid aan haar reeds indrukwekkende oeuvre. Ze is inmiddels de zestig gepasseerd, heeft zowat 35 releases op haar naam staan en ontelbare awards op haar palmares. Haar laatste release is een derde tribute-album in een reeks gewijd aan haar belangrijkste bluesvoorbeelden. Na haar hommages aan Robert Johnson en Son House is deze er eentje gericht aan Mississippi Fred McDowell, een man zie zij voor het eerst in 1965 ontmoette. Zij was toen al direct in de ban van ‘s mans , zeg maar wat speciale, slidegitaarspel. En als zij voor zichzelf uitmaakte dat ze zich geroepen voelde om McDowell’s muziek in leve te houden dan is ze met deze fantastische plaat absoluut en met brio geslaagd !

Het begint al begeesterend met “Steady Freddy”, in de ware ziel van de meester gespeeld en het levensverhaal vertellend van het genie. Haar zelfgepende nummers staan trouwens netjes genesteld tussen songs van McDowell en het Sonny Boy Williamson origineel “Good Morning Little Schoolgirl” dat Fred regelmatig live placht te spelen. En of ze overeind blijven ! in “Mississippi Man” vertelt ze over haar ontmoeting met de man en wat daar uit voortsproot om zelf de blues te gaan spelen. Het titelnummer is van een ongehoorde schoonheid. De passie waarmee ze hier de song brengt, gepast overgoten met een subtiel achtergrondkoor, haar ronduit briljante gitaarspel is absolute topklasse. Hetzelfde kan gezegd worden van “Woke Up This Morning”, waar haar zangpartijen meerdere keren werden opgenomen en waar ze zo zichzelf ondersteund als ware het door een gospelkoor.

Van evengrote klasse is het nummer “Ancestral Home” dat een Afrikaans aandoende benadering krijgt en verslavend werkt. Hoe ze “Kokomo Blues” en “What’s The Matter Now” brengt is een schoolvoorbeeld van hoe de Deltablues dient gespeeld te worden. Haar bewondering voor deze muziekstijl druipt eraf, Rory kruipt als het ware in de huid van een van de oude bluesmeesteressen, een tweede gitaar subtiel toevoegend, tradities respecterend en terwijl knipogend naar de moderne technologie, fabuleus erin verweven en als geheel pakkend mooi. Dit is niets minder dan een fenomenaal album dat onder geen enkel beding door liefhebbers van de traditionele blues mag gewist worden. Ik durf te wedden dat Fred McDowell van hierboven al enthousiast heeft geroepen “That’s My Girl ! ”.

Luc Meert

HOLLAND & BELGIUM

04/17/12    -      VEENENDAAL, NL   THEATER DE LAMPEGIET
04/18/12    -      TERVUREN, BEL   GC PAPEBLOK
04/20/12      -    OOSTERBURG, NL   LEDEL THEATER
04/21/12      -    LEEWARDEN, NL   THEATER ROMEIN
04/22/12   -       HOOGLAND, NL   DE NOOT
04/24/12    -      OTTERSUM, NL   CC ROEPAEN
04/25/12     -     SITTARD, NL   STADSSCHOUWBURG
04/26/12     -     EINDHOVEN, NL   MUZIEKGEBOUW
04/27/12      -    BRUGGE, BEL   STADSSCHOUWBURG
04/28/12     -     ZWOLLE, NL   ODEON DE SPIEGEL
04/29/12      -    WAREGEM, BEL  CC DE SCHAKEL

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Stony Plain Records
Booking: Ted Kurland Associates

video