JOHNNY DOWD - NO REGRET

Hoewel Johnny Dowd met rasse schreden richting pensioengerechtigde leeftijd uit draaft, rust hij alles behalve op zijn lauweren. Aan productiviteit en creativiteit heeft het deze New Yorker nooit ontbroken. Vandaag komt hij op de proppen met een nieuw studioalbum "No Regrets", waar hij terugblikt op de vrouwen in zijn leven en in zijn rijke fantasiewereld. Dowd deinst er niet voor terug ze alle vijftien bij naam te noemen en, zoals het een man met een groot hart past, er onmiddellijk bij te zeggen dat hij nog steeds van hen houdt.

Johnny heeft nergens spijt van en laat ons in dertien songs weer genieten van een album vol muzikaal avontuur en experiment, gekruid met passende, dikwijls humoristische teksten. Dowd blijft een niet te missen unicum in de muziekwereld die onmogelijk in een hokje te klasseren valt, zo blijkt ook weer op " No Regrets". Wij, zijn er alleszins gek van, want de manier hoe hij rock, blues, soul, funk, disco, bossanova of alt country door de mixer draait klinkt op zijn minst aanstekelijk, zeker voor de open minded muziekliefhebber.

Je kan Johnny Dowd een muzikale schilder noemen, die gebruikt maakt van alle muzikale kleuren die in zijn geheugen staan gegrift. In zijn jeugdjaren groeide hij op met de big band muziek van zijn ouders, terwijl zijn oudere zussen hem vertroetelden met hun helden zoals Buddy Holly, Jacky Wilson, Ray Charles en James Brown. Hij noemt zichzelf liederlijk Otis Redding zoals Jean Paul Sartre hem zich zou voorstellen, Dowd ten voeten uit.

"No Regrets", dat oorspronkelijk de titel "No Regrets, I Have A Few" droeg, werd een eigen productie die hij op poten zette met zakenpartner David Hinkle en werd opgenomen in zijn eigen studio "The Shop", samen met zijn wapenbroeders toetsenist Michael Stark, die ditmaal ook de programmatie van de vintage drummachines voor zijn rekening nam wegens het niet altijd beschikbaar zijn van Johnny's vaste drummer Willy B.. Op een plaat over vrouwen mogen zeker geen zangeressen ontbreken en maar liefst vijf schonen stelden hun lieflijke stem ten dienst van Dowd’s creatieve geest. Het album springt dadelijk in het oog met de kleurrijke cover van een ruw geschetst vrouwengezicht, van de hand van de Maastrichtse kunstenaar Rik Van Iersel en past perfect in de lijn van het album.

Wedden dat iedereen rondkijkt als de telefoon als intro rinkelt, wanneer Johnny zijn ex-liefje opbelt in “Betty” en zijn lederen vergeten vestje terug opeist? Het lijkt wel een dj-set met de pompende basnoten, krachtige elektrobeats en een B 52’s achtergrondkoortje, dat doorkliefd wordt door het meesterlijk scheurwerk van een sologitarist . Deze geniale gekte gaat door in op een nog meer gedreven ritme en elektronische riedeltjes in “Emily / Meryl”, zij het met een schitterende psychedelische inslag. Bij “Billy” gaat het de donker funky, sensuele tour op, met knap toetsenwerk van Michael Stark, die ook schittert in  de super funky ode aan stripster Susan uit Atlanta, in duet gezongen met een verleidend klinkende Jennie Stearns en opgeluisterd met gitaarwerk van Mike Edmondson.   “Sherry” zwalpt dan weer traag heen en weer op een crazy kinds klinkend orgeltje als een dronken seksverslaafde aan deze “Bedroom Missionary”, smachtend vocaal verpersoonlijkt door Bronwen Exter. Verliefd zijn op twee zussen tegelijk in “Juanita / Rita” mag geen enkel probleem zijn voor een viriele Johnny Dowd. Trouwens “Why Choose When You Can Have Them Both?”, maar toch druipt de innerlijke verscheuring  af van deze duistere song door zijn mysterieuze zang, een drammende percussie en de geniale elektronische geluiden , uitlopend in een climax van saxofoon door Keir Neuringer. Vrouwen hebben altijd het laatste woord en nadat ze het soulvol swampy “Abigail” in duet met Johnny bezielt, mag  Kim Sherwood het gezongen, geheimzinnige slotwoord solo uitwerken in het super sensuele “Candy”, de ronddwalende geest van Johnny’s  snoepje.

Aan originaliteit en durf ontbreekt het Johnny Dowd zeker niet op zijn nieuwkomer “No Regrets”, die een zeer spannende, afwisselende en super aanstekelijke plaat ontdekt voor de muzikale avonturier, die open staat voor vernieuwing en een flinke dosis humor. Zij die Johnny Dowd en zijn band verleden jaar op live tournee bezig zagen, zullen zeker de sound terugvinden op dit album en er is nog meer goed nieuws: Johnny Dowd zal tijdens zijn Europese tour te zien en horen zijn in Nederland en België.

Yvo Zels

3 mei: Altstadt, Eindhoven, NL
4 mei: Het Paard van Troje, Den Haag, NL
7 mei: Patronaat, Haarlem, NL
8 mei: Q-BUS, Leiden, NL
9 mei: DB’s, Utrecht, NL
10 mei: Cactus Muziekcentrum, Brugge, BE (Kamarama Festival)
11 mei: Winston Kingdom, Amsterdam, NL

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mother Jinx Records
Info: It's All Happening