PATRICK’S BEARD AND THE RUSTY RAZORS – TRUE TALES OF THE HUMAN CONDITION

Wanneer we ‘True Tales Of The Human Condition’ in onze handen krijgen, vertelt een begeleidend briefje ons dat de tracklisting op de cd-hoes is fout. Samen met welgemeende excuses schotelt de schrijver van het briefje ons meteen de juiste volgorde voor. Op zich kan zoiets natuurlijk altijd gebeuren, maar het maakt pijnlijk duidelijk hoe deze plaat is aangepakt. Er is namelijk misschien iets te onbezonnen te werk gegaan.

Patrick’s Beard And The Rusty Razors is een band die bestaat sinds het begin van 2011. Hun debuut, ‘True Tales Of The Human Condition’, ligt er dus amper een jaar later, uitgebracht door Brolester Records. Het label opereert vanuit Des Moines in Iowa en werkt met allerhande verschillende soorten bands en is geïnteresseerd in een heleboel muziekgenres. Misschien hadden ze hier en daar iemand de band moeten laten bijsturen. Het debuut dat ze nu afleveren mist hier en daar namelijk wel wat finesse.

Patrick Davis, de man wiens baard een belangrijke rol speelt in de naam van de band, slaagt er namelijk vocaal niet altijd in om het geheel te dienen. Meer zelfs, hier en daar valt hij zelfs uit en klinkt het ronduit vals. Nu ligt dat niet alleen aan hem. De muzikanten op ‘True Tales Of The Human Condition’ leveren over het algemeen niet meteen een slechte prestatie. Enkel Billy Kearney, die viool speelt op een drietal songs, lijkt er soms echt naast te zitten. Nu weten we ook wel dat dat niet het geval zal zijn, maar zijn spel valt echt op, en niet meteen in een positieve zin. Let wel, Davis schrijft fantastisch mooie songs, laat dat duidelijk zijn. Alle nummers op ‘True Tales Of The Human Condition’ benaderen structureel gezien de perfectie. Alleen van de ietwat overbodige versie van ‘St. James Infirmary’, waren we niet zo te spreken, al zal ook hierover niet iedereen het helemaal eens zijn met ons.

Een laatste puntje van kritiek is de productie van de plaat. Het zal niet makkelijk zijn om een goed balans te vinden voor een combo dat zich bedient van onder andere gitaar, mandoline, bas, gitaar, banjo en basdrum. Het gebeurt op deze cd echter maar al te vaak dat een goede balans zoek is. Meer dan eens zorgt een instrument als de banjo voor een wrange nasmaak in het geluid.

Al bij al is ‘True Tales Of The Human Condition’ geen slecht debuut, maar naar ons gevoel is de band, samen met het label, iets te overhaast te werk gegaan. Het had niet slecht geweest als Patrick’s Beard And The Rusty Razors hun songs een beetje hadden laten rijpen en ook elkaar muzikaal nog wat beter hadden leren kennen. We zijn in ieder geval overtuigd van hun capaciteiten. Dat Davis een begenadigd songschrijver is staat tevens als een paal boven water. Hopelijk nemen de heren bij een volgende plaat de tijd.

(Preach)

Artiest info
Website  
 

Label: Brolester Records