REVEREND FREAKCHILD – GOD SHAPED HOLE

‘God Shaped Hole’ van Reverend Freakchild gaat misschien niet met de titel ‘album van het jaar’ lopen, maar met ‘Sweet Sweet You’ heeft de man wel ontegensprekelijk één van de beste songs die ik in lange tijd heb gehoord geschreven. Nu is de plaat oorspronkelijk van 2010, dus ‘God Shaped Hole’ doet sowieso niet mee als het op meest nieuwe releases aankomt. Dit neemt echter niet weg dat je van een heuse ontdekking mag spreken.

Reverend Freakchild (oftewel Fordham, Cleophus James, Fleetwood, Sal Paradise en nog tal van andere namen) beschrijven is heus niet evident. De man groeide op in Hawaii, studeerde in Boston en haalde daar zijn diploma’s filosofie en godsdienstwetenschappen en woont tegenwoordig in Manhattan, New York. Hij speelde in het verleden in tal van bands. Zo kan je onder andere namen als Bananafish, The Neptune Ensemble, The Soul Miners en The Lucky Devils in zijn biografie tegenkomen. Reverend Freakchild speelde zelfs in zalen als Carnegie Hall en Avery Fischer Hall. Hij deed dat weliswaar als lid van het Metro Mass Gospel Choir, maar hij stond er toch maar. En om het lijstje nog bizarder te maken, vermelden we met alle plezier zijn vaste stek op zondag in Tobacco Road, een plaats in de buurt van Broadway waar menig hippie zijn of haar broek versleet en dat nu vooral drugverslaafden, prostituees en muziekfreaks over de vloer krijgt.

De opmerkelijke levensloop van Reverend Freakchild heeft, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, niet gezorgd voor een geflipte en schizofrene plaat. Toegegeven, de songs klinken heel verscheiden, maar zijn ontegensprekelijk van de hand van de Rev himself. We horen heel wat verschillende stijlen, al is de term ‘roots’ sowieso de grote gemene deler. Echte, doorleefde blues horen we in ‘A Day Late And A $ Short’, ‘All Across America’ en ‘Crazy Life (It’s Alright)’ zijn dan weer heuse Americana-rockers. Country is zwaar vertegenwoordigd in songs als ‘My Good Friend Legba’, ‘Causing Crying’ of het eerder al genoemde ‘Sweet Sweet You’. ‘Stupid Motherf#%!er’ is dan weer een heerlijk relaxed, laidback nummer waar je onmogelijk een label op kan plakken.

Freakchild speelt zelf gitaar en mondharmonica en hij neemt ook de vocalen voor zijn rekening op ‘God Shaped Hole’. Live speelt hij vooral solo. Af en toe wordt hij bijgestaan door (een deel van) de band die ook present was voor de opnames van deze plaat. Neem het maar van ons aan dat het stuk voor stuk prima muzikanten zijn, net als Freakchild zelf trouwens. Drew Glackin, die de lapsteelpartijen op ‘God Shaped Hole’ zo heerlijk doet klinken, verdient wel een aparte vermelding, al is de reden dan weer minder fijn. De man overleed onverwacht en heeft het niet mogen meemaken dat deze cd uitkwam. ‘God Shaped Hole’ is de derde cd van Reverend Freakchild. Voor mij persoonlijk was het een meer dan aangename kennismaking en ik ben er zeker van dat de doorsnee liefhebber van muziek in het algemeen en roots in het bijzonder mij hierin zal bijtreden. Met andere woorden: doe uzelf een plezier en surf even naar ’s mans site. U zal het zich niet berouwen.

(Preach)

Artiest info
Website  
 

label: Treated And Released Records