CURTIS STIGERS - LET'S GO OUT TONIGHT

De 46 jarige Curtis Stigers is een Amerikaanse jazz vocalist / saxofonist / gitarist / songwriter en draait inmiddels ruim twee decennia mee als gerespecteerd muzikant. Curtis Stigers’ zangcarrière begon in een obscuur punkbandje in zijn geboorteplaats Boise. Na het afronden van zijn schoolopleiding vertrok hij naar New York om zich daar op rockmuziek te storten, maar hij voelde zich meer thuis in de plaatselijke blues- en jazzclubs. Daarnaast kreeg hij tijdens z´n middelbare-schooljaren klarinet- en saxofoonles. Na school ging hij, gewapend met diploma’s, naar New York en begon daar zijn eigen jazz- trio. Hij had ook mazzel: Arista Records (geleid door talent-speurneus Clive Davis) wilde wel z’n eerste twee albums uitbrengen. Het naar hem vernoemde debuutalbum in 1991 werd meervoudig platina. We kennen Curtis vooral van de jazzy single "I Wonder Why", die op deze plaat stond. In het nummer kon Curtis twee van z’n talenten botvieren: dat van zanger en dat van saxofonist. En het werd geproduceerd door Glen Ballard (Aerosmith, Alanis Morissette, Michael Jackson, Barbra Streisand en Anouk).

De albums die na het debuut uitkwamen waren heel wat minder succesvol, ook omdat Curtis zich steeds meer ging toeleggen op jazz. Als jazz-zanger werkte hij samen met Gene Harris, Elton John, Eric Clapton, Prince, Bonnie Raitt, Rod Stewart, The Allman Brothers Band en Joe Cocker. Niet bepaald de allerminsten. Bovendien was zijn werk te horen op soundtracks als "The Bodyguard" en "Dawson’s Creek". In 2007 verscheen zijn album, "Real Emotional", zijn achtste album in vijftien jaar tijd. Op die plaat interpreteert Curtis het werk van o.a. Bob Dylan, Paul Simon, Randy Newman en Tom Waits, en klinkt hij ook zo'n beetje als deze laatste artiest maar dan meer uit het begin van Waits carrière, toen diens stembanden nog niet aangetast waren door drank en sigarettenrook.

Na het album "Lost in Dreams" (2009) is er nu de opvolger "Let's Go Out Tonight". Waar Stigers zich in de afgelopen jaren vooral op muziek uit de Great American Songbook-traditie richtte, slaat hij op zijn nieuwe album een andere weg in. Deze plaat is een selectie pop-, folk-, country- en soulnummers van songwriters als Bob Dylan, Eddie Floyd, Jeff Tweedy en Neil Finn, die Stigers met zijn unieke, warme stem en interpretatieve vaardigheden eigen maakt. Het album is geproduceerd door Larry Klein, die vooral bekend is van zijn werk met Joni Mitchell en Madeleine Peyroux. Stigers beschrijft "Let’s Go Out Tonight" als het "meest autobiografische album dat ik ooit heb gemaakt", en dat terwijl er dit keer geen eigen composities op staan. "Maar de nummers doen me denken aan zoveel plaatsen waar ik ben geweest en dingen waar ik doorheen ben gegaan – en nu doormaak", aldus Stigers.

Het album opent met Stigers' versie van "Things Have Changed", Bob Dylan's Oscarwinnende nummer van de film "Wonder Boys". Van Eddie Floyd koos Stigers voor het relatief obscure "Oh How It Rained" oorspronkelijk opgenomen door Floyd in 1971. "You Are Not Alone" werd geschreven door Wilco's Jeff Tweedy voor Mavis Staples. Een ander hoogtepunt op het album is "Into Temptation", de door Neil Finn geschreven klassieker van Crowded House waarin Stigers zegt "Geef mij een lied over sex elke dag van de week". Het David Poe liedje, "Everyone Loves Lovers" waarop Poe zelfs harmonie zingt, gaat over relatieproblemen zoals deze titel al laat vermoeden. Nog een ander hoogtepunt is Steve Earle's schrijnende "Goodbye". Stigers sluit af met het titelnummer, The Blue Nile's "Let's Go Out Tonight", een eerder droevig nummer, over relaties die stuk gelopen zijn en hoe de mensen zich dan gedragen alsof het niet zo is. Curtis Stigers zingt op "Let's Go Out Tonight" geweldig en heeft een aantal fantastische muzikanten om zich heen verzameld. Ook al zijn deze 10 songs allemaal covers, in tekstueel opzicht is de plaat zeker de moeite waard en wanneer de songs op de plaat na enige gewenning ook nog eens heerlijk blijven hangen, was me wel duidelijk dat Stigers wederom een prima plaat heeft gemaakt.

Artiest info
Website  
 

Label: Concord Music
Distr.: Universal Music

video