DARK PONY – SUBURBAN SERENADE VOL.1

Het gebeurt niet vaak dat er een recept voor gehaktballen met een cd meekomt. ‘Suburban Serenade Vol. 1’ van Dark Pony ademt dan ook heel wat huiselijke degelijkheid uit. Zowel het artwork als de liner notes van deze cd bulken van de verwijzingen naar de typische Amerikaanse buitenwijken waar ook Jon Herchert, de man achter Dark Pony, zijn thuis heeft.

Deze singer-songwriter was ongeveer twaalf jaar toen hij voor de eerste keer een gitaar vastpakte. Vier jaar later maakte hij zijn debuut in thuisstad Minneapolis, samen met Jason Bush. De twee jongens vormden Mango Jam en brachten vier cd’s uit. Nu, 21 jaar later, is Jon terug. Deze keer met Dark Pony, zijn eigen project waarin hij eindelijk de songs kan spelen zoals hij ze zelf wil horen. ‘Suburban Serenade Vol. 1’ is dan ook een plaat geworden met tal van uiterst eerlijke popsongs waarin de man zelf zijn hoop, zijn angsten en de liefde voor zijn eigen leven bezingt.

Vreemd genoeg lag de beslissing om met Jonny Lang op tournee te gaan aan de basis van zijn eigen persoonlijke omwenteling. Door elke avond op het podium te staan zingen en gitaar spelen met Lang begon het verlangen om eigen materiaal te spelen terug de bovenhand te krijgen. Herchert besloot om zich toe te leggen op zijn eigen, bezield, authentiek en aanstekelijk geluid. De naam van zijn band werd een knipoog naar zijn vader, die als helikopterpiloot diende in Vietnam bij het Dark Horse-regiment.

‘Suburban Serenade Vol. 1’ bevat songs die vooral een eigenzinnige blik gunnen op het moderne leven dat Jon tegenwoordig leidt in zo’n typische buitenwijk van een Amerikaanse stad. In het geval van Dark Pony is dat Minneapolis. De man zat bij de opnames zelf achter de knoppen en ook het mixen gebeurde in zijn eigen, bescheiden studio. Trouwens, elke eerste dollar van een verkochte cd gaat naar Youth Frontiers, een non-profit organisatie die Herchert al dertien jaar lang de kans geeft om op te treden in scholen in het kader van een project waarin jongeren leren hoe ze met elkaar moeten omgaan.

Muzikaal valt de eerste cd van Dark Pony het best te omschrijven als soulpop met een bescheiden zweem americana. Daar zorgen de pedal steel van Joe Savage en de backing vocals van gospelzangeres Tonia Hughes voor. Er wordt hier en daar gewag gemaakt van ‘blue-eyed soul’. Een omschrijving waar absoluut iets voor te zeggen valt, al lijkt ons dat toch net iets te kort door de bocht. De songs van Herchert zijn stuk voor stuk puike composities die op geen enkel moment vervelen. Meer zelfs, ondanks het soms heel verscheiden karakter van de verschillende nummers, is elk liedje op ‘Suburban Serenade Vol. 1’ is ontegensprekelijk van de hand van Dark Pony.

Jon Herchert is vooral heel dankbaar dat hij eindelijk, na een jarenlange carrière in de muziek, zijn eigen materiaal heeft kunnen schrijven, spelen en uitbrengen. Of het hem een betere huismus heeft gemaakt weten we niet, maar de man mag van ons gerust terug in zijn homestudio kruipen en zo nog een cd’tje bij elkaar spelen. Oh ja, mocht u nog op zoek zijn naar een paar receptjes, dan kan u altijd terecht op de site van de man…

(Preach)

Artiest info
Website  
 

Label: Deck Night