MELINGO – CORAZON & HUESO

Daniel Melingo is de volledige naam van deze Argentijnse man. Zijn verhaal in de muziek begon in de jaren 70 toen hij mocht meespelen in de band van Milton Nascimento, de Braziliaanse muzikant. Daarna leefde hij in het Argentinië van de dictatuur en was hij vooral in theatermiddens actief. Na de Falklands kwam er wat meer “culturele vrijheid” en speelde hij in verschillende groepen, vooral als saxofonist. Hij verhuisde naar Spanje en zoals zo dikwijls heeft het ontheemd zijn tot gevolg dat men zijn cultuur meer gaat waarderen. Daar begon hij dan tango te spelen. Hij maakte enkele platen waarvan “Santo Milonga” en “Maldito Tango” hier weerklank kregen. Voor die laatste plaat kreeg hij zelf 2 grammy’s: beste tangoplaat en beste mannelijke Latin artiest. Hij was ook gastmuzikant op de laatste plaat van die andere tangohelden: Gotan Project.

Momenteel heeft hij Parijs als uitvalbasis. De plaat is opgenomen in Buenos Aires. Hij deed zelf de productie en werd bij het spelen van de nummers geholpen door zijn “Orquesta Ramones Del Tango”. Ondanks dat ik de taal niet machtig ben is het muziek die pakt. Ik ben helemaal in de ban geraakt van deze plaat. Het is muziek die me doet denken aan Paolo Conte, hoewel het heel andere muziek is. Maar deze muziek is authentieker (minder jazz) en heeft een rauw scherp kantje dat artiesten als Tom Waits en Nick Cave ook hebben. Hij mengt zijn tango met folk en chanson zodat deze toegankelijk is. Hier geen elektronica zoals bij Gotan Project of Bajafondo.

Bij het beluisteren van deze muziek denk ik automatisch aan beelden uit filmen. Het is muziek die hiervoor perfect kan dienen. Je hoort melancholie, passie, verdriet. Je denkt aan een avondlijk terras met een glas en goed gezelschap, je voelt in andere nummers gevaar. Maar bovenal is het muziek die je pakt en meeneemt gedurende 13 songs of 50 minuten op deuntjes die je kent als tango, wals of milonga.

De nummers die ik het beste vind zijn: “Gorazon & Hueso” , een filmisch nummer dat hij omschrijft als de gedachte aan een vrouw die hem wil en waar hij van wil ontsnappen. “Ritos En La Sombra” zingt hij parlando met een zware stem en klinkt donker als de nacht, wat gezien de titel zeker de bedoeling was. Hierbij denk je automatisch aan Paolo Conte en zijn lyrische manier van zingen.

De melancholie en romantiek van “El Dia Que Te Fuiste” heeft alles wat een mens met tango associeert. Zeker even sterk komt dit gevoel tot uiting in “Negrito” met het samenspel tussen viool en accordeon als toetje. Ik had het tot nu toe lastig met in een ruk platen met tango te beluisteren. Bij deze plaat is dit zeker niet het geval geweest. Ik heb ze zelf al aangeraden aan enkele goede vrienden. En nu kan ik ze enkel nog aanraden aan jullie allemaal. Niet overtuigd: wel ga luisteren op het web of beter op 23 april in Flagey te Elsene.

(Lisael)

 

 

23 april - VW Spring Night - Flagey, Brussel

 

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: World Village
Distr.: Harmonia Mundi

video