TREASA LEVASSEUR - BROAD

Vier groepen, drie studio’s, twee steden, één plaat. Dat is zowat het gegeven rond "Broad", de nieuwste release van de Canadese blues en rootszangeres Treasa Levasseur. Twee van die bands zijn Monkeyjunk en Raoul & The Big Time, twee Canadese bluesbands waarvan we niet zo lang geleden nog de laatste cd's  bespraken. De twee andere bands waarmee Treasa voor deze opnames samenwerkte :The Daily Special en the Wroxton Allstars zijn ook voor ons nog onbekenden.

Feit is wel dat deze manier van werken natuurlijk een uiterst gevarieerde plaat oplevert. Blues, soul, rock en funk, het is er allemaal. Haar nominatie als Female Vocalist Of The Year, Songwriter Of The Year en Album Of The Year voor de Mapleblues Awards in 2010 verdiende ze met haar uitstekende voorganger "Low Fidelity" en ze zet die kwaliteit met "Broad" moeiteloos verder.

Met een stem die puur en krachtig is, ruig  maar tegelijkertijd op andere nummers zacht als fluweel, brengt ze twaalf sterke songs, negen daarvan van eigen hand en drie ervan zijn covers. Eentje van Randy Newman: "God's Song", een gedurfde song, zelfs voor Newman's normen. Ook Neil Young's "Walk On" krijgt een bewerking. Mike Evin's "We Should Dance" is een minder bekende cover, maar eveneens een heel sterke keuze, het is namelijk een aanstekelijk nummer vol funky New Orleans dansritmes.

"Broad" betekent zoals de meesten van jullie wel weten in het Engels twee dingen die beide toepasselijk zijn op deze plaat. Eerst is er de verwijzing naar het type vrouw dat men weleens "a broad" noemt. Niet het lieve, sexy, knappe ding, maar wel de rijpere vrouw die weet wat ze wil. De tweede betekenis is van toepassing op de inhoud van de cd: "broad" of breed van inhoud en vol afwisseling. Met haar rake, lichtjes provocerende teksten bewijst Treasa dat ze duidelijk tot de eerste categorie behoort en de veelheid van songonderwerpen, begeleiders, producers en studio's op deze cd zorgen vanzelf dat die tweede betekenis ook ingevuld is.

Met haar derde release heeft Treasa Levasseur zichzelf definitief als een van de beste blues en rootszangeressen van Canada op de kaart gezet. Dit is een uitstekende cd, die zijn aanschaf meer dan waard is.

(RON)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Slim Chicken records

video