GALEN HARTLEY – GOOD DREAMS

Galen Hartley is een jonge Canadees die opgroeide in Victoria, British Columbia maar sinds een jaartje met pak en zak naar Montreal, Quebec is verhuisd om van daaruit een muzikale solocarrière op poten te zetten. Hij schreef er twaalf songs en nam daarmee zijn recentste plaat “Good Dreams” op die wij hier voor u mogen becommentariëren.

“Good Dreams” is al de zevende plaat van Galen Hartley maar wel de eerste die onder zijn eigen naam wordt uitgebracht. Daarvoor waren er drie platen met de groep ‘Elephant Island’ en drie albums die hij onder diverse pseudoniemen heeft uitgebracht. Daarnaast speelt hij ook regelmatig mee in de begeleidingsgroep van de Portugese fadozangeres Sara Marreiros.

Het werken zonder een vaste begeleidingsband voor “Good Dreams” ging hem goed af maar zorgde er wel voor dat hij zelf heel wat instrumenten moest bespelen voor de opname van deze twaalf nummers. Enkel bassist Travis Short en drummer Kelby MacNayr zijn op elk nummer te horen, terwijl hij een serie Canadese instrumentalisten voor een speciale bijdrage aan één of andere song in de studio heeft uitgenodigd.

De songs op “Good Dreams” klinken vaak psychedelisch, wat onafgewerkt en hectisch, maar dat zou ook wel eens zijn specifieke zangstijl kunnen vertegenwoordigen. Openingstrack” Prince And Vice President” heeft een ‘Talking Heads’-achtige sound, terwijl “Have Mercy On The Old Gang” naar analogie met Sufjan Stevens zeer melodieus klinkt dankzij de inbreng van Bethany Or op accordeon en de harmony vocals van Athena Holmes.

Andere tracks uit dit album die hier op een ‘replay’-beurt mogen rekenen zijn “You And Your Mother And Father”, het rockende “In Town With A Capital T”, het melodieuze “When I’m Gone” en de repetitieve sound en de aanstekelijke swing in “Raised Like A Glass”.

De vergelijking die we hierboven maakten met ‘Talking Heads’ is trouwens niet helemaal toevallig want Galen Hartley gaat binnenkort in Virginia samen met een paar ex-groepsleden een covershow verzorgen met allemaal songs van David Byrne en zijn ‘TH’-vrienden. Waarmee trouwens nog maar eens bevestigd wordt dat onze eerste muzikale impressies nooit zomaar uit het niets gegrepen zijn.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

video