DAVID OLNEY – THE STONE (EP)

Moeten we David Olney nog bij u voorstellen? De man kan bogen op een indrukwekkend muzikale palmares. In 2007 kon u een lovende recensie lezen van collega (RON) over zijn album “One Tough Town” en even voordien kreeg u ook al een volledig overzicht van zijn repertoire tot op dat ogenblik in onze ‘Rootstime’-rubriek ‘Portraits’.

Zelf mocht ik in 2010 zijn meest recente release “Deathman’s Curve” van commentaar voorzien en ik kon daarbij ook alleen maar positieve bemerkingen noteren over deze boeiende ‘storyteller’ uit Nashville, Tennessee, die naast zijn eigen nummers ook verantwoordelijk mag gesteld worden voor meerdere hits van Linda Ronstadt, Emmylou Harris en Slaid Cleaves.

Nu is David Olney helemaal terug met “The Stone”, een minialbum rond één specifieke thema: het Paasverhaal of de veroordeling, de lijdensweg en de dood van Jezus Christus. Toch hoeven deze zes nummers niet noodzakelijk religieus geïnspireerd te zijn, ondanks de zeer godsdienstige afbeelding op het cd-hoesje. Hij brengt deze gekende verhalen telkens vanuit het persoonlijke standpunt van een andere waarnemer, zonder echt stelling in te nemen over wie het uiteindelijk bij het rechte eind heeft gehad.

David Olney brengt drie nieuwe bewerkingen van oudere songs met “Jerusalem Tomorrow”, “Brays” en “Barabbas”, naast drie splinternieuwe nummers in “Brains”, “Flesh And Blood” en “A Soldier’s Report”. Zelf speelt David Olney op gitaar en mondharmonica, terwijl cd-producer Jack Irwin voor harpsichord en percussie zorgt, David Roe op bas speelt en Sergio Webb zijn klassieke gitaar laat weerklinken.

Themaplaten is het nieuwe speeltje van deze singer-songwriter. Vorig jaar verscheen “David Olney Presents: Film Noir” met jazzy nummers en op “The Stone” brengt hij eerder poëtische bewerkingen over één van de vaakst vertelde verhalen in de geschiedenis. En of u nu gelovig bent of niet maakt eigenlijk niets uit, want David Olney laat in zijn verhalen voldoende ruimte om uw eigen 21e eeuwse interpretatie te geven aan dit geschiedkundig belangrijke gebeuren uit de 1ste eeuw. Erg knap werk!

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Deadbeet Records

Info: Michael J. Media

video