SCISSORMEN - BIG SHOES / WALKING AND TALKING THE BLUES (DVD / CD)

Robert Mugge, een filmmaker die ons reeds een heleboel mooie muziekfilms schonk, hoofdzakelijk bluesdocumentaires, waaronder "Deep  Blues", "Last Of Mississippi Jukes", "Deep Sea Blues" en recent nog "All Jams On Deck" maakte in 2010 ook de documentaire "Big Shoes", een registratie van een tour door het midwesten van Amerika, Indiana, door het bluesduo Scissormen uit Nashville, bestaande uit drummer R.L Hulsman en de muziekjournalist, recensent en slidegitarist Ted Drozdowski. Het is een soort van roadmovie die beide muzikanten toont terwijl ze door het meestal troosteloze, besneeuwde landschap rijden en hun verhaal vertellen over de rijke muzikale geschiedenis van het gebied, maar natuurlijk is het vooral een concert film, waarin we de Scissormen live aan het werk zien.

Het concert van Scissormen, ook als gewone cd bijgevoegd bij de dvd, is opgenomen op drie verschillende locaties: in Charlie Noble's legendarische "Key Palace" in Redkey, een slide gitaar-workshop in the Slippery Noodle Inn, en tenslotte een derde concert in de Beachland Ballroom & Tavern. Bovendien komen er nog een paar tussenstops in beeld die de bluesgeschiedenis van de streek belichten, onder meer het vroegere Gennett label, gespecialiseerd in jazz en blues en  een kijkje in de bluesafdeling van de Rock & Roll Hall Of Fame.

We waren vooral benieuwd naar deze dvd, omdat na het bespreken van het vorige werk van Scissormen echt benieuwd waren om beiden en vooral Ted, aan het werk te zien, want die optredens schenen erg origineel te zijn. Zoals jullie misschien wel weten is Scissormen een echte juke joint band en dat is dan ook wat we te horen en te zien krijgen op deze release.

Drozdowski staat er voor bekend dat hij met alles wat hij in zijn buurt kan vinden, zoals bestek, stoelpoten en noem maar op, slide speelt. Van dit alles is niet zo heel  veel terug te vinden op "Big Shoes", Ted doet 't voor zijn normen wat rustiger aan op deze cd, zonder echter de typische North Mississippi Hill stijl van zijn vriend en vriendin  R.L Burnside en Jessie Mae Hemphill te verloochenen, zodat nummers als Mattie, Sweet Mattie van Burnside en een ode aan Jessie Mae  zeker niet mogen ontbreken.

Voor al wie interesse heeft in een stukje interessante bluesgeschiedenis, getoond met humor en aangevuld met wat hedendaagse juke joint blues is deze Big Shoes een bijzonder boeiend document.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Vizztone Records

video