AMSTERDAM KLEZMER BAND – MOKUM (LIVE AT STUDIO 150)

‘Klezmer’ is de naam van in de Oost-Europese Balkanlanden gespeelde joodse muziek waarin invloeden uit de zigeunermuziek en uit de jazzmuziek worden verwerkt. Een optreden van een ‘Klezmer’ spelende groep is dan meestal ook een vrolijke bedoening en nodigt de toeschouwers maar al te graag uit tot het plaatsen van een (ronde)dansje.

Dat deze niet alledaagse muziek al sinds 1996 gespeeld wordt door een zeven leden tellende Nederlandse formatie mag dan ook als lichtelijk verwonderlijk worden vermeld. De ‘Amsterdam Klezmer Band” werd in 1996 opgericht door altsaxofonist en zanger Job Chajes en bestaat in 2012 dankzij de verdere enthousiaste medewerking van Jasper de Beer (contrabas, gitaar, banjo), Alec Kopyt (zang en percussie), Gijs Levelt (trompet), Joop van der Linden (trombone, tuba, percussie), Janfie van Strien (klarinet) en Theo van Tol (accordeon).

In hun 15-jarige bestaan bracht de ‘Amsterdam Klezmer Band’ een tiental platen uit en ter gelegenheid van dit jubileum werden hun beste nummers verzameld op een live cd “Mokum”. Daarop blikt deze formatie terug op hun eigen geschiedenis en brengen ze hun meestal zelf gecomponeerde nummers in een geactualiseerde live versie in de Amsterdamse ‘Studio 150’.

De energie van deze enthousiaste bende straalt van elke track af en dat bewijzen ze ook telkens opnieuw tijdens hun vele internationale optredens. Hun interpretatie van ‘Klezmer’-muziek is bovendien hedendaags, fris en modern, hetgeen mogelijke kritiek dat dit passé zou zijn meteen doet wegkwijnen.

Naast de eigen composities biedt deze groep op “Mokum” (= joods voor ‘stad’ en een ‘slang’-woord voor ‘Amsterdam’) ook twee herbewerkte traditionals aan in de nummers “Di Zilberne Chassene” uit hun debuutplaat “The Blasius Recordings” en “Limonchiki”, de titeltrack van een vroegere plaat.

Met “Op Een Goppe” en “Chassid In Amsterdam” combineert de band deze typische Balkanmuziek met zang in de Nederlandse taal, wat toch voor een bijzondere sfeer blijkt te zorgen. Daarnaast is er ruimte voor liedjes die in het Jiddisch worden gezongen en voor zuiver instrumentale tracks op dit energieke album.

‘Klezmer’ is een muziekstijl die soms wat avant-gardistisch klinkt en heel specifiek mikt op de originele bewoners van de Balkanlanden, maar elke Belg of Nederlander zal in één of andere song zeker ook zijn gading vinden. Anderzijds blijft het natuurlijk wel een genre dat omwille van zijn specifieke karakter niet gemakkelijk op algemene erkenning zal kunnen rekenen. Toch willen we een welgemeend proficiat vanwege onze redactie toewensen aan deze jubilerende ‘Amsterdam Klezmer Band’.

(valsam)

13 april op Balkan Traffik te Brussel (ism Bozar).
28 April in het Red Star Line Museum te Antwerpen

 

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Essay Recordings

video