ROSCOE – CRACKS

Je moet voor de grap eens ‘Roscoe’ ingeven in Wikipedia, de bron van alle (soms foute) encyclopedische info op het net. Het is haast waanzin om te zien hoeveel plaats-, achter-, voor- of bijnamen je voorgeschoteld krijgt. Het is ook de titel van een song van Midlake die gecoverd werd door Ellie Goulding. Voor uw dienaar is Roscoe sinds een paar dagen niets van dit alles. Het is vanaf nu de naam van een uiterst getalenteerde Belgische band. Meer zelfs, hun debuut doet ten huize van schrijver dezes meteen mee voor de titel van album van het jaar. ‘Cracks’, want zo heet het kleinood, belandde eerder deze week in de cd-speler en is er sindsdien haast niet uit geweest.

Er valt veel te zeggen over deze Luikse band en hun eersteling. Pias, het label waar Roscoe sinds kort deel van uitmaakt, schrijft in de begeleidende releasenote dat de muziek van Roscoe heel beeldend is. Ze refereren naar acts als Thom Yorke van Radiohead op weg door een Amerikaanse woestijn, of Sigur Ros die vertrouwde omgevingen oproept. Maar al te vaak kunnen we ons niet altijd vinden in wat de mensen van de platenfirma ons als promopraatje voorschotelen. Deze keer zijn we het echter roerend eens. Uiteraard mogen we het beschrijven van de muziek van Roscoe niet beperken tot een enkele omschrijving. De muziek op ‘Cracks’ is nog zo veel meer: elegante, ontzettend mooi gearrangeerde popmuziek, soms heel episch, maar evengoed kwetsbaar en delicaat. Bands als The National, Tindersticks en Elbow mogen zeker genoemd worden als invloed, al heeft Roscoe ontegensprekelijk zijn eigen stem gevonden op hun debuut.

Dit eerste officiële wapenfeit van dit vijftal baadt in een sfeer van eigenzinnigheid. Opener ‘Lowlands’ zet meteen de toon en sleurt de luisteraar in het eigen, kleine, bescheiden wereldje van de band. ‘Lowlands’ is trouwens de tweede single van de plaat waarvoor de band een clip heeft opgenomen. Ze gingen daarvoor zelfs naar Roemenië. Het resultaat moet binnenkort zeker te zien zijn op het net. De eerste video voor dit album werd trouwens gemaakt bij ‘Enemies’, niet toevallig een song die perfect weergeeft waar Roscoe voor staat. Wie ondertussen benieuwd is geworden naar wat dat dan wel juist mag zijn, moet echt eens een kijkje nemen. Oh ja, wees niet verrast als ook de beelden bij het nummer u met verstomming slaan. Wanneer dan ‘We Are United’ uit de speakers klinkt, zijn we een dikke 44 minuten verder en lijkt het alsof de wereld even heeft stilgestaan.

Wie op zoek gaat naar wat meer informatie over de makers van al dit moois, komt een beetje bedrogen uit. Over de band hangt namelijk, al dan niet bewust, een zweem van geheimzinnigheid. Wat we wel te weten zijn gekomen is dat Roscoe begonnen is in de zomer van 2005. Nadat Pierre M, Xa, Q, Pierre D en Ben enkele jaren samen speelden in een coverband, begonnen ze aan een hard en lang schrijfproces. Vanuit deze ervaring ontstond er een soort muziek die vooral bestond uit atmosferische passages en duidelijk voortkwam uit een voorliefde voor non-lineaire structuren. Een eerste stap naar ‘Cracks’ werd er gezet met enkele demo’s, die uitzonderlijk goed werden ontvangen.

Ondertussen zijn we dus enkele jaren verder en komt Roscoe aanzetten met een adembenemende plaat. ‘Cracks’ lijkt met momenten alle zuurstof uit je lichaam te halen, zo beklemmend kan de plaat soms overkomen. Niet minder vaak barst een of andere song uit in een haast niet te verklaren eruptie van geluid, waarbij vooral de sfeer ontzettend belangrijk is. Enfin, overtuig vooral uzelf. Elke rechtgeaarde muziekliefhebber moet deze plaat op zijn minst een luisterbeurt of twee, drie gunnen. Weinig mensen die koud zullen blijven bij ‘Cracks’ van Roscoe. (Release: 16 april)

(Preach)

04 mei – Incourt, Inc’Rock Festival
18 mei – Brussel, Botanique
25 mei – Tuntange (Luxemburg)
22 juli – Spa, Village Francofou (Les Francofolies de Spa)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Pias Recordings

video