TESSA KAUTZMAN – SHREDDED EAGLE, SAD TAMBOURINE

Ergens in een klein kamertje in het Canadese Montreal zat een meisje op haar gitaar te tokkelen en te proberen om een leuk in het gehoor liggende melodie te creëren. Als dat lukte schreef ze er poëtische songteksten bij en toen ze voldoende nummers had gecomponeerd trok ze in 2009 de opnamestudio in om er haar debuutplaat “Always Going Home” op te nemen.

We hebben het over Tessa Kautzman die in dit verhaal de inspiratie vond om op dezelfde wijze acht nummers te schrijven voor haar tweede, zelfgeproduceerde plaat “Shredded Eagle, Sad Tambourine”. Dat is een uitstekend album met folk en alt.countryliedjes waarbij zij zelf op akoestische gitaar, piano en bas voor een sobere instrumentale begeleiding heeft gezorgd. Het is echter geen akoestische cd geworden want op een aantal liedjes zijn naast gitaren en piano ook subtiel aanwezige drums, viool en zelfs saxofoon en trompet te horen.

Tessa Kautzman heeft een heel specifiek stemgeluid dat heel natuurlijk en onvolmaakt - maar daardoor ook heel mooi - klinkt en een beetje op Neko Case lijkt. De bezongen onderwerpen in haar songs handelen over de liefde, het lijden, het goede en het kwaad dat in ieders leven blijft opduiken maar ook steeds weer alles op zijn pootjes laat belanden. Daarbij slaagt zij er in om niet in de algemeen geldende clichés te vervallen, wat al een verdienste op zich mag worden genoemd.

De minimalistische liedjes beklijven vooral door de zang en omwille van de tekstuele inhoud. Onze favoriete tracks uit “Shredded Eagle, Sad Tambourine” zijn “Optimistic” over het prille begin van een liefdesrelatie, het emotioneel gebrachte liedje “Never Feel the Cold”, het erg sterk gezongen afscheidsliedje “Spell” en het heerlijke “I Will” met een poëtische songtekst over hoe de liefde zal stand blijven houden, ook als beide partners voor een tijdje ver van elkaar moeten leven: “And I’ll Think Of You, You Know I Will” zijn de simpele woorden die eigenlijk alles weten te zeggen.

Als we uit deze muzikale hemel zijn afgedaald duurt het even vooraleer we beseffen dat er nog meer moois te genieten valt op deze prima plaat van Tessa Kautzman. Hoe eenvoudiger de liedjes worden gebracht, hoe prachtiger we ze vinden. Het beste voorbeeld van zo’n supersterk nummer is de afsluitende song “The Next Day’s Fight” waarin het sobere geluid van piano en gitaar in perfecte harmonie samenvloeit met de kristalheldere stem van deze zangeres.

Nadat ik deze recensie zal afsluiten moet ik deze schitterende plaat meteen aan mijn privé cd-collectie toevoegen want naar deze leuke ontdekking wil ik in de nabije toekomst zeker nog vaak opnieuw luisteren. U kunt dit natuurlijk ook zelf doen als u beslist tot de aanschaf van deze absolute aanrader.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Crane Records

video