TUMBLEDOWN HOUSE – FABLES AND FALSEHOODS

Met de uit Prescott, Arizona afkomstige formatie ‘Tumblehouse Down’ lijken we wel in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw terecht te zijn gekomen. Dit duo wordt gevormd door zangeres Gillian Howe en songschrijver-gitarist Tyler Ryan Miller en brengt ragtime en jazzliedjes die de luisteraars vele decennia terug in de tijd brengen.

U moet zich een rokerige saloon voorstellen met dit duo op het podium, ondersteund door een tienkoppige begeleidingsgroep met strijkers en blazers die zich verzameld hebben rond een contrabas, drums en een stokoude honky tonk piano. Hoe die sfeer dan zou zijn kunt u zelf beleven en beluisteren op de nieuwe cd “Fables And Falsehoods” van ‘Tumbledown House’.

Zangeres Gillian Howe staat daarbij vooraan aan de microfoon, pronkend in haar schitterende ragtime-cocktailjurk en ze zingt sexy en verleidelijk de jazzliedjes die het duo allemaal zelf voor deze plaat heeft gecomponeerd. Tien nostalgisch klinkende songs die de tand des tijds lijken te hebben doorstaan, maar eigenlijk pas heel recent werden geschreven.

“Fables And Falsehoods” is de tweede cd van deze groep en volgt op hun titelloze debuutplaat die in 2009 het levenslicht heeft gezien en hen een lange reeks van optredens doorheen heel Amerika heeft opgeleverd. De drie blazers die op deze nieuwe cd meespelen zijn trouwens prominente leden van de legendarische ‘Dirty Dozen Brass Band’ uit New Orleans.

‘Tumbledown House’ brengt uiterst frisse jazzmelodieën die allemaal toch een sterk ‘vintage’ karakter hebben en de luisteraar meenemen op een verslavende trip ver terug in de tijd. De songs klinken opwindend en nodigen uit om de glimmende dansschoenen aan te trekken en al swingend op Fred Astaire-wijze uit de bol te gaan.

In het liedje “Master Cherry Finds A Strange Piece Of Wood” brengt dit duo een eigen interpretatie van het stokoude verhaal van het houten mannetje Pinokkio. Andere leuke tracks uit dit album zijn het openingsnummer “Windy City”, het instrumentaal sterke “The Thief”, het sexy en uitdagend gebrachte “One Mistake Will Do” en het door Gillian Howe erg verleidelijk gezongen liedje “T-Bone Cologne”.

Crossover jazz is normaal gezien niet zo mijn favoriete ding, maar met “Fables And Falsehoods” van ‘Tumbledown House’ heb ik me eerlijk gezegd zeer goed geamuseerd. Ik denk dat ik nu maar eens snel op de ‘replay’-toets ga duwen nadat ik nog gauw mijn dansschoenen opnieuw heb opgeblonken.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Silent Coyote Music

Info: Michael J. Media

video