VINICIO CAPOSSELA – MARINAI, PROFETI E BALENE

Dat Tom Waits als grote voorbeeld geldt voor de nu 47-jarige Italiaanse singer-songwriter Vinicio Capossela staat buiten kijf. In het verleden toonde hij zijn bewondering voor het werk van deze Amerikaanse troubadour al vaker door samen met Tom Waits-gitarist Marc Ribot meerdere liedjes uit het rijke songrepertoire van Waits op te nemen.

Vinicio Capossela is een in Duitsland uit Italiaanse ouders geboren folkzanger die op 20-jarige leeftijd naar Milaan verhuisde om van daaruit aan zijn muzikale carrière te gaan werken. Voor zijn songteksten laat hij zich vaak inspireren door het werk van dichters en schrijvers als Jack Kerouac en Charles Bukowski, wat hem een geheel eigen typische stijl van songschrijven heeft opgeleverd.

Zijn eerste album “All’Una E Trentacinque Circa” dateert uit 1990 en werd door elf andere cd’s gevolgd, waarvan er drie live albums waren. In 2010 verscheen een eerste Engelstalige plaat “The Story-Faced Man” waarmee op de Britse markt werd gemikt en nu is er een nieuwe plaat op de markt gekomen die “Marinai, Profeti E Balene” heet. Dit album is geïnspireerd op de wereldliteratuur die doorheen de eeuwen geschreven werd rond het thema van de zee en rond de avonturen die mensen beleven op de woeste baren.

Die nieuwe cd bevat dertien eigen composities met intrigerende poëtische Italiaanse songteksten waarbij het begrijpen van deze taal natuurlijk een groot voordeel is, dus ook een nadeel voor wie deze mooie taal niet beheerst. De muziek die Vinicio Capossela rond die teksten heeft gecreëerd is gebaseerd op jazz en folk en hier en daar wordt er ook een Latijns ritmische tango tussen geschoven.

De cabareteske live shows van deze artiest zijn blijkbaar een lust voor het oog met heel veel aandacht voor theatrale aspecten en Italiaans excentrieke taferelen. Hoe het er tijdens zo een burlesk concert aan toe gaat kunt u zelf gaan ervaren tijdens twee optredens die Vinicio Capossela in mei in de Benelux zal komen geven. Dit is verplicht voer voor fans van Tom Waits en van de Italiaanse troubadour Paolo Conte, maar anderen zullen dit intrigerende werk misschien als te moeilijk ervaren.

(valsam)

13 mei: Théatre Saint-Michel – Brussel
14 mei: Melkweg – Amsterdam

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ponderosa / 62TV / [PIAS]

video