THE ALLMAN BROTHERS BAND – COLLECTED

Over de vraag welke rockband het meest invloedrijk was, valt te twisten. The Beatles, The Beach Boys, The Velvet Underground of de zovele vernieuwers ... Je zegt het maar. Als het echter gaat om de vraag wat de best band aller tijden is, dan valt er niets te twisten. Met kop, schouders, heupen en knieën steekt The Allman Brothers uit boven alles en iedereen. Het verhaal van de Allman Brothers Band is er een van triomf, tragedie, succes, uiteenvallen en opnieuw succes. In de afgelopen jaren zijn zij van Amerika's meest invloedrijke band vervallen tot een groep, die uitsluitend op haar oude successen teerde tot één van de meest gewaardeerde rockacts van hun tijd. In de eerste helft van de zeventiger jaren was de Allman Brothers Band een van de meest succesvolle en invloedrijkste band van Amerika. Zij zetten een nieuwe norm wat betreft de positie van rock- en bluesmuziek. Zij mengden blues, country, jazz, rock en zelfs klassieke muziek tot een krachtige mix. Ook hun superlange jams, waarin zij bestaande songs verlengden en er 30 tot 40 minuten durende muziekstukken van maakten, waren legendarisch. En daarbij gaven zij hun muziek dat karakteristieke zuidelijke karakter mee en creëerde zo en-passant een geheel nieuwe muziekstijl: de Southern Rock. Met name het unieke gitaarspel van Duane Allman, vaak in fraaie harmonie met dat van tweede gitarist Betts en de bezielde zang van Gregg, stuwen de muziek van The Allman Brothers Band op naar grote hoogten. De groep, waarin ook het gebruik van twee drummers opvalt, wordt eind jaren zestig opgericht in Florida, maar opereert vanuit Macon, Georgia, waar ze onder hoede staan van manager Phil Walden, wiens Capricorn-label uitgroeit tot een stal voor veel zuidelijke rock- en boogie-groepen.

De broers Howard Duane en Gregory Lenoir Allman worden in Nashville geboren en spelen in Florida vanaf '60 in talloze groepen, onder sterke invloed van de blues- en r&b-giganten. Een trip naar L.A., waar ze als leden van de formatie Hour Glass, "The Hour Glass" maken, loopt uit op een desillusie. Terug in Florida gaan ze spelen in de groep van Butch Trucks, The 31st Of February, waarvan demo-opnamen later als Duane And Gregg worden uitgebracht. Eind jaren zestig is de reputatie van Duane als (slide-) gitarist zodanig gestegen, dat hij gedurende acht maanden als sessiemuzikant wordt ingelijfd door de beroemde Muscle Shoals Studio in Alabama. In die hoedanigheid is hij te horen op platen van Clarence Carter, Aretha Franklin, Arthur Conley en King Curtis. The Allman Brothers Band werd dan in 1969 opgericht door Duane Allman (gitaar), Gregg Allman (vocalen en orgel), Dickey Betts (gitaar), Berry Oakley (basgitaar), Butch Trucks (drums) en Jai Johanny "Jaimoe" Johanson (drums) en tekende meteen een contract bij Capricorn Records.

De nieuwe band gaf eerst vele optredens voordat een LP werd uitgebracht. Het debuutalbum, "The Allman Brothers Band", werd een stevig bluesrock-album. Het was geen groot commercieel succes, maar maakte wel indruk op de critici en leverde de band een cultstatus. Het tweede album, "Idlewild South" uit 1970, is geproduceerd door Tom Dowd. Het album werd eveneens een groot succes. Ook optredens begonnen meer mensen te trekken, doordat de band een reputatie kreeg met het bijzondere complexe maar coherente samenspel en de lange jams. In maart 1971 speelde de band enkele malen in de Fillmore East. Deze optredens zijn opgenomen en te horen op hun derde album, de dubbel-LP "At Filmore East". Het album werd een doorslaand succes en groeide uit tot een klassieker, die wordt beschouwd als een van de beste live- en bluesrock-albums allertijden. Op 29 oktober 1971, niet lang nadat At Filmore East de gouden status had verworven, kwam Duane Allman in een motorongeluk om het leven. Ondanks het verlies van de leadman besloot de band toch door te gaan en de opnames van het vierde album af te maken. Dickey Betts nam de rol van Duane over op "Eat a Peach". Na enkele optredens als een vijfkoppige band werd er besloten weer een zesde lid en een nieuw muzikant toe te voegen aan de band. Het werd pianist Chuck Leavell. In november 1972 kwam ook Berry Oakley om in een motorongeluk, niet ver van de plaats waar Duane Allman was omgekomen. Hij werd vervangen door Lamar Williams. In 1973 kwam het nieuwe album uit, het toegankelijke "Brothers and Sisters". Op dit album veranderde de muziekstijl meer richting de countryrock. Dit had twee oorzaken: anders dan de vorige drie albums werd dit album niet geproduceerd door bluesrock-producer Tom Dowd, en Dickey Betts kreeg, als enige gitarist in de band, meer invloed op de muziek, en ontwikkelde zich tot de tekstschrijver en de leadzanger van de band. Op "Brothers and Sisters" staan ook twee van de bekendste nummers van The Allman Brothers Band, het instrumentale "Jessica" (video) en de grote hit "Ramblin' Man" (video). Op dat moment was de band qua populariteit op zijn hoogtepunt.

In 1974 kwamen er problemen in de band. Gregg Allman en Dickey Betts begonnen beide een solo-carrière, Allman kwam in de publiciteit door een huwelijk met Cher, en overmatig alcohol- en drugsgebruik zorgden voor wrijvingen binnen de band. Dit resulteerde in het onevenwichtige "Win, Lose or Draw". In 1976 viel de band uit elkaar, toen Gregg Allman werd opgepakt voor meerdere drugs-gerelateerde misdrijven en getuigde tegen een vriend en medewerker van de band. Leavell, Johanson en Williams vormden samen de band Sea Level, en Betts ging verder met zijn solo-carrière. Capricorn bracht hierna enkele albums uit met nog niet eerder uitgebracht materiaal en live-opnames, waaronder "Wipe the Windows", "Check the Oil" en "Dollar Gas". In 1978 kwam de band (behalve Leavell en Williams) weer bij elkaar om "Enlightened Rogues" op te nemen. Het album werd weer geproduceerd door Tom Dowd. Ook werd er een nieuw lid aangetrokken, gitarist Dan Toler. Ondanks een goed album was de populariteit voor de band gezakt, mede door de opkomst van nieuwe muziekstijlen als punk en disco die de muziekindustrie gingen overheersen. In 1979 ging Capricorn Records failliet en werd overgenomen door PolyGram, waarna de Allman Brothers Band een contract tekende bij Arista. De hieropvolgende albums werden slecht ontvangen. Het ontslag van Jaimoe, begin jaren tachtig, leidde uiteindelijk tot het uiteenvallen van de band in 1982.

Pas in 1989 kwam de groep weer bij elkaar, mede door het succes van een uit vier cd's bestaande compilatiealbum, uitgebracht door PolyGram. De band was niet compleet: Leavell was op tournee met de Rolling Stones en Williams was in 1983 gestorven aan kanker. De band werd aangevuld met gitarist Warren Hayes en bassist Allen Woody. De groep sloot een contract met Epic Records en bracht in 1990 het album "Seven Turns" uit, dat zeer goed werd ontvangen bij critici en hun bestverkopende album in jaren werd. De daaropvolgende albums konden echter geen groot publiek meer trekken, ondanks goede kritieken. The Allman Brothers Band zijn nu nog steeds bij elkaar, en trekken met hun concerten nog altijd volle zalen. In al deze jaren kon deze legendarische band als geen ander blues, jazz en rock elementen verwerken tot een evenwichtig en meestal briljant geheel. Vooral het album "Live At Fillmore East" uit de beginperiode getuigt hiervan. Gitarist Dickey Betts was de meest invloedrijke man in de band. Hij schreef de meeste nummers, waaronder het legendarische "In Memory Of Elizabeth Reed". De bekenste en beste album tracks zijn nu samengebracht op "Collected", een zeer complete verzamelaar van The Allman Brothers Band, bestaande uit 3 cd’s met daarop in totaal 50 nummers. Op cd 3 horen we vooral solo opnames van Gregg Allman, Duane Allman, Dickey Betts, maar eveneens opnames van The Allman Joys en The Hour Glass, de voorlopers van The Allman Brothers Band.

Tracklisting: CD1
1. Dreams / 2. Don't Want You No More / 3. Whipping Post / 4. Midnight Rider / 5. In Memory of Elizabeth Reed
6. Revival / 7. Don't Keep Me Wonderin' / 8. Hoochie Coochie Man / 9. Statesboro Blues
10. One More Ride / 11. Drunken Hearted Boy (Live) / 12. Melissa / 13. Trouble No More / 14. Little Martha / 15. One Way Out / 16. Blue Sky
17. Wasted Words

Tracklisting: CD2
1. Jessica / 2. Southbound / 3. Ramblin' Man / 4. Pony Boy / 5. Can't Lose What You Never Had / 6. Win, Lose or Draw / 7. Crazy Love
8. Just Ain't Easy / 9. Sail Away / 10. Need Your Love So Bad / 11. Angeline / 12. Straight from the Heart
13. Good Clean Fun / 14. Low Down Dirty Mean / 15. All Night Train

Tracklisting: CD3
1. Shapes Of Things / 2. Crossroads (The Allman Joys) /3. Cast Off All My Fears (The Hour Glass ) /4. Ain't No Good To Cry (The Hour Glass)
5. Goin Down Slow (Duane Allman) / 6. Midnight Rider (Gregg Allman)¨/ 7. These Days (Gregg Allman)/ 8. Queen Of hearts (Gregg Allman)
9. Long Time Gone (Richard Betts) / 10. Highway Call (Richard Betts) / 11. Cryin' Shame (The Gregg Allman Band)
12. Brightest Smile In town (The Gregg Allman Band) / 13. Good Time Feeling (Dicky Betts & Great Southern)
14. I'm No Angel (The Gregg Allman Band) / 15. It's Not My Cross to Bear (The Gregg Allman Band)
16. Before the Bullets Fly (The Gregg Allman Band) / 17. Duane's Tune (The Dickey Betts Band)
18. The Dark End of the Street (Gregg Allman)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Universal
Distr.: Coast to Coast