EDDIE C. CAMPBELL - SPIDER EATING PREACHER

Laat je niet misleiden door de wat vreemde titel: “Spider Eating Preacher”, ik zou met de beste wil ter wereld niet weten wat hij hiermee bedoelt. De titelsong handelt wel over, echtgenote, Barbara’s blindheid. Feit is in ieder geval dat Eddie C. Campbell een der laatste pioniers is van de West Side Chicago Blues.

We kunnen over zijn nieuwste album gerust over een familie-aangelegenheid spreken. Barbara speelt bas op 6 nummers van de in totaal 12 nieuwe nummers die dit album bevat. Hun zoon David is op viool te horen op 2 nummers en de u waarschijnlijk bekendere Lurrie Bell, zijn petekind, is ook al van de partij. Het album is een opvolger voor “Tear This World Up”, finalist van de Album Of The Year 2010 Blues Music Awards en niet zo denderend verschillend van zijn voorganger.

We krijgen weer ’s mans typerende gitaarriffs te bewonderen en vooral zijn gevoelige zangpartijen. Campbell grossiert in eigenzinnige songs, heeft voor serieuse blazerspartijen gekozen als ondersteuning en weet verdomd fijn welke covers hij moet brengen. Van de laatst geciteerde maakt een gevoelige versie van Ricky Allen’s “Cut You A-Loose” het meeste indruk. Niet dat Eddie nood heeft aan geleende songs om zijn album te vullen , wel integendeel. Zoals hij op de titelsong tekstueel de handicap van Barbara weet over te brengen getuigt van een uitzonderlijke klasse. Dat in combinatie met zijn ingetogen zang kan alleen maar bewondering opwekken. Deze song, samen met het afsluitende “Playing Around These Blues” betekenen voor mij de absolute hoogtepunten van dit album. Vooral laatstgenoemde song met Eddie op de akoestische gitaar en Lurrie op de mondharmonica is ronduit indrukwekkend.

Het hele album is dus, zoals gezegd, niet verrassend. Je weet waar je aan te verwachten bij Campbell. Wat funky, scheuten boogie , her en der tegen het Jazzy aanschurend. Wat hardere nummers worden opgevrolijkt met strepen keyboards. Voer dus voor West Side Chicago Blues-liefhebbers en één en al bewondering van onzentwege voor wat de 72-jarige Campbell nog op plaat weet te zetten. Een aanrader voor de fans absoluut maar voor diegene die de man toch niet zouden kennen zijn we geneigd om zijn album “Tear This World Up” naar voor te schuiven als kennismaking.

Luc Meert

 

Artiest info
   
 

Label: Delmark Records
Distr.: Music & Words