VICTOR CAMOZZI – ROADSIDE PARADISE

Een al wat oudere cd die bij mij thuis nog regelmatig in de cd-lader verdwijnt is het album “3 Peso Cigar” van de Texaanse singer-songwriter Victor Camozzi. Zijn Americana- en countrysongs kunnen me telkens weer opnieuw bekoren door hun eenvoud en stille pracht. Die cd dateert intussen al van 2008 en het was dus hoog tijd dat er nieuw werk van Victor Camozzi op ons af zou komen.

Dat is nu dan ook gebeurd met het uit dertien songs bestaande album “Roadside Paradise”. De tweede plaat van Camozzi gaat deze keer niet op de tex-mex toer maar bundelt voornamelijk rustige, melodieuze countryballads en zachtjes swingende countryrocksongs, zoals we die hier wel vaker plegen te roemen als ze gebracht worden door artiesten als Rodney Crowell of Steve Earle.

De in Austin wonende zanger heeft opnieuw sterke songs geschreven voor dit album, hoewel er geen echte uitschieter tussen het aanbod kan worden geselecteerd. Het algemene niveau van de nummers ligt anderzijds wel constant hoog. Alle instrumentatie wordt verzorgd door Victor Camozzi zelf (gitaren) en zijn trouwe muziekgezelschap en cd-producer Matt Downs. De subtiel aanwezige backing vocals voor een aantal nummers zijn afkomstig van zangeres Danny Wilde.

Inhoudelijk gaan de songs over de liefde (“Conversation Hearts”), het monotone dagelijkse ritueel van drinken en roken (“Marlboro Morning”, “Somehow Now” en “Some Things Don’t Change”), de bewonderende blikken voor de schoonheid van zijn geliefde (“Ventura Honey”) of over de troost die gevonden wordt in een overspelig avontuur (“The Mercy”, “Roadside Paradise” en “Faith Finds You”).

In het schitterende liedje “The Homecoming Waltz” bezingt hij de gevoelens van een uit de oorlog teruggekeerde, zwaar gehandicapte soldaat die in de armen van zijn zo lang op hem wachtende geliefde valt. Maar die jonge vrouw moet bij gebrek aan vleselijke affectie van haar man haar behoeften bevredigen in het geheim met een andere man, een rol die Victor Camozzi zichzelf toe heeft geëigend in dit nummer.

“A Lifetime In One Nighttime” klinkt als dé perfecte countryrocksong en “Big Sierra” is een sombere en nostalgische terugblik op de plaats waar hij zijn onbezorgde jeugd heeft doorgebracht. In het nummer “John” bewierookt hij de vriendschap die hij sinds vele jaren van deze gelijknamige man heeft mogen ervaren. Voor het slotnummer “Happy New Years Baby” gaat Victor Camozzi zelfs even op de New Orleans brassband-toer met een sloom en jazzy gezongen reflectie op het afgelopen jaar, vergezeld van de beste wensen voor alweer 365 dagen van sleur en gezeur.

Victor Camozzi neuzelt en gromt zijn teksten alsof hij permanent halfdronken of stoned in de studio heeft gestaan. Door de sombere en weinig optimistische songteksten ontstaat soms de indruk dat de man midden in een midlifecrisis zit. Maar hij doet dat op zo een prachtige manier dat je alleen maar met een open mond van bewondering kan luisteren naar al de belevenissen en ervaringen die deze schitterende artiest in zijn 13 verhalen op “Roadside Paradise” heeft weten te verwerken. Topklasse!

(valsam)
“Victor Camozzi does murmur and moan his lyrics as if he stood drunk or stoned in the recording studio. A midlife crisis appears to be nearby in his dark and mournful songs, but he does it so wonderful in the 13 stories told on his 2nd record ‘Roadside Paradise’. It evokes sincere admiration to hear all these events and experiences and it forces you to listen carefully to each and every meaningful word he sings. This is a great future classic album by a marvellous talent from Austin, Texas!”
– www.rootstime.be

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Volco Records

Info: Hemifran