LASSINE KOUYATE (ADAM KLEIN) - DUGU WOLO

Muziek overstijgt alle wereldgrenzen, dit beklemtoont Adam Klein nog maar eens op zijn in Malinese “Mande” stijl opgenomen nieuwe album “Dugu Wolo”. Al bij de eerste beluistering overvalt je de warme omarming van de West – Afrikaanse traditionele muziek met zijn licht melancholische, ontroerende tonen en de atmosferische, akoestische klank van de plaatselijke snaarinstrumenten zoals de kora (eenentwintigsnarige kruising tussen luit en harp), ngoni (zessnarige kruising tussen luit en harp), de njarka (eensnarige viool) en de typische djembe percussie. Op twee Engelstalige nummers na is het ganse album gezongen in het Bambara dialect en kreeg Adam Klein toepasselijk de Malinese naam Lassine Kouyate aangemeten. Adam Klein slaat met deze plaat dus twee vliegen in een klap door zowel de West Afrikaanse gemeenschap te laten warmlopen voor deze plaatselijke bekende klanken als deze muziek ver over de wereldgrenzen te laten uitdeinen.

Afrika verandert je leven. Eenmaal je geproefd hebt van de menselijke warmte van dit wereldcontinent is je ziel voorgoed verkocht. Zo trok twee jaar geleden de in Athens, Georgia residerende country folk, Americana en singer-songwriter Adam Klein, tijdens een Peace Corps missie naar de Segio regio in Mali om er de plaatselijke bevolking vrijwillig te hulp te schieten in het voorzien van fatsoenlijke sanitaire installaties en drinkbaar water. Zulk een contact schept nauwe banden, ook met de schitterende Malinese muziek, die met toppers als Aboubacar Traore, Ali Farka Touré, Toumani Diabate of Salif Keita al menig Westers artiest inspireerde. Die Malinese muzikale traditie liet ook Adam Klein nooit meer los en hij voelde van nature de band aan tussen de Malinese folk en blues klanken en de Amerikaanse country folk muziek, die ook steunt op een fundering van mooie melodieën en de eenvoud van akoestische instrumenten. De warme, hoge stem en de spaarzame akoestische gitaar van Adam Klein vormen de perfecte aanvulling van de subtiele Westafrikaanse instrumenten en hij weet als geen andere Westerling de roots van deze muziek te doorgronden, wat van "Dugu Wolo" een uniek document maakt. Puurheid en rustgevendheid stralen van dit album af en al de schitterende akoestische accenten en stemmen werden in 2010 in vier dagen opgenomen in Bamako, Mali door de getalenteerde producer en geluidsingenieur Baba Simaga.

Het resultaat mag je gerust verbluffend noemen, want het is net of je een stukje Afrika live in je huiskamer haalt en daar dragen natuurlijk niet in het minst de plaatselijke topmuzikanten toe bij en het bijna volledig in Bambara gezongen album. Dit hoort ook zo, want het bewijst nog meer de universele taal die muziek spreekt. Een topper aanduiden onder de twaalf songs is onbegonnen werk, want elk nummer heeft wel iets treffends dat je oren nog meer doet spitsen. Zo opent het album met mooi duellerende akoestische snaarinstrumenten in het heupwiegende "Baara Kadi". Repetitieve, makelijk meezingbare teksten zijn typerend voor Afrika en worden nog versterkt door knappe koorzang in "Faso Mali Denw" . Het knap verhalende in de songs wordt nog extra in de verf gezet doordat een extra parlando stem in "Maliyo" en het ver grensoverschrijdende wordt mooi geaccentueerd in het o zo warm romantische "Kana Waa", dat zelfs akoestische Daniel Lanois tintelingen doet voelen. Als meest bluesy nummer kaapt "Bana" met voorsprong de eerste prijs weg en het zal wel niet toevallig zijn dat Klein in het internationaal verstaanbaar Engels in de knappe akoestische ballade zijn bedreigde "Diamond" in bescherming neemt. Het album sluit ook af met een Engelstalig nummer, "Come So Far", een bijna Frank Black achtige ,smachtende en klagende akoestische ballade over mooie herinneringen die op je ziel branden.

Waar vele wereldpolitici enkel van kunnen dromen, verwezenlijkt Adam Klein met "Dugu Wolo" op één plaat: twee continenten vreedzaam laten versmelten. Hij is tenminste niet bevreesd om af te stappen van traditionele verwachtingspatronen en laat volop zijn muzikale hart spreken. Met "Dugu Wolo" heeft Adam Klein een stukje geschiedenis geschreven, voor zichzelf, voor de muziekscene in Georgia, voor Mali en waarom niet voor gans de wereld? Daarom heet dit ook wereldmuziek, niet?

Yvo Zels

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Cowboy Angel Music