THE NIGHTHAWKS - DAMN GOOD TIME

Raar, in de jaren dat The Nighthawks naar onze mening samen met Fabulous Thunderbirds tot de absolute top behoorden van de bluesrock, zijn de jongens nooit in de prijzen gevallen, zelfs nooit genomineerd voor de Blues Music Awards. Maar nu, met hun vorige release: "Last Train to Bluesville" kaapten ze eindelijk een prijs weg in de categorie "Acoustic Blues Album Of The Year" en dit terwijl de band sinds het weggaan van Jimmy Thackery in 1986 toch een belangrijke pijler verloor. Mark Wenner, mondharmonicaspeler en zanger is er gelukkig nog steeds, als enig origineel lid, zodat dat gedeelte van het herkenbare geluid van de band uit Washington nog blijft bestaan.

Natuurlijk zijn ze nog altijd een van de beste hedendaagse bluesrock-bands en we gunnen hun dan ook dit jaar met deze "Damn Good Time" opnieuw een prijs in de Blues Music Awards, al was 't maar om het onrecht in het verleden goed te maken. Ditmaal echter liefst in een categorie die hun meer toekomt dan de afdeling "Acoustic Blues".

Het befaamde blueslabel Severn Records tekende onlangs The Nighthawks en dit is hun eerste cd op dit label. Het bestaat uit een gelijk verdeelde mix van eigen materiaal en covers, waaronder de Elvis klassieker (“Too Much”), het overbekende "Smack Dab In The Middle"en "Let's Work Together" van Wilbert Harrisson, waarschijnlijk bij de meesten bekend in de versie van Canned Heat of Bryan Ferry.

Momenteel bestaat de band naast Mark Wenner uit gitarist Paul Bell, bassist Johnny Castle en drummer Mark Stutso. Drie van hun zijn uitstekende zangers, namelijk Wenner, Castle en Stutso, die als nieuwste lid de band vervoegde. Hij deed dit al live een tijdje, maar is nu pas op deze cd een vast bandlid. voorheen was hij ook nog twee jaar Thackery's drummer. We bespraken in 2008 zijn solo cd "Rock My Soul" en vinden nu twee nummers uit die cd terug, opnieuw opgenomen door de Nighthawks. In totaal zingt hij vijf tracks op de cd, waarvan vier van zijn hand, wat meteen zijn belang als songschrijver en zanger aantoont.

Een band die het eerste jaar van zijn vijfde decennium opent kent natuurlijk het klappen van de zweep. Jawel... ze bestaan 41 jaar, spijtig genoeg is het alleen Mark Wenner die de echte pluim op zijn hoed mag steken. Je hoort echter die ervaring ook bij de anderen, het geheel klinkt als een goed geoliede bluesmachine, met een vol en prachtig geluid, nog meer dan in hun begindagen. Daarvoor is ook de topproducer David Earl verantwoordelijk, die samen met de bandleden de cd inblikte in de studio’s van Severn in Anapolis. Een aanrader!

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Severn Records

Distr.: Munich / V2 Records

video