WALLY – MONTPELLIER

Bijna 36 jaar geleden zag de progressieve rockgroep ‘Wally’ in het Britse Harrogate het levenslicht onder de leiding van gitarist-pianist Will Jackson en zanger-gitarist Roy Webber. Beiden hebben recent het resultaat van hun samenwerkingsproject ‘Jackson Webber’ in de vorm van het album “What It Is” op de markt gebracht (zie recensie op deze pagina) om de release van hun eerste cd sinds drie decennia als ‘Wally’ nog wat extra in de verf te zetten.

“Montpellier” heet die laatste worp van ‘Wally’, een album dat bestaat uit 8 nummers, waarvan er twee ook in countryversie op “What It Is” terug te vinden zijn: “In The Night” en “She Said”. Hier worden die songs echter in een veel stevigere rockversie aangeboden.

De meeste nummers op “Montpellier” werden al in 1975 gecomponeerd voor wat toen hun derde plaat voor het ‘Atlantic Records’-label had moeten worden, een deal die op het laatste moment werd afgeblazen, ondanks het relatief grote succes van hun debuutplaat ‘Wally’ uit 1974 die door ‘Yes’-keyboardsvirtuoos Rick Wakeman werd geproduceerd en diens opvolger “Valley Gardens” uit 1975.

De vijf originele bandleden van ‘Wally’ klinken op “Montpellier” echter alsof ze nooit zijn weggeweest. Jackson en Webber schreven alle nummers voor deze cd met uitzondering van de songs “Surfing” en “Human” die door bassist Paul Middleton werden gecomponeerd en gezongen. Het progressieve, symfonische karakter van hun muziek is in elke track terug te horen en bandleider Roy Webber blijft een uitstekende vocalist voor dergelijke nummers.

Zoals het dertig jaar geleden al heel gebruikelijk was duren alle acht tracks op “Montpellier” minstens 6 minuten en is slotsong “Giving” met zijn 8 en halve minuut de meest epische song op dit album. Opmerkelijk is dat je die lange duurtijd van de songs eigenlijk nauwelijks bemerkt want deze nummers schuiven voorbij zonder ook maar voor één moment van verveling te zorgen. De songs klinken daarenboven zeer hedendaags en zullen zeker heel wat nieuwe en jonge fans voor dit klasserijke muziekgenre weten te winnen.

Het meest hebben wij genoten van openingsnummer “Sailor”, het naar iets van ‘Yes’ of ‘Pink Floyd’ lonkende “Sister Moon”, de rockballad “Human” en de heerlijk mooie en sfeervolle afsluiter in de melodieuze hymne “Giving”. De verleiding is erg groot om de beluistering van dit werkstuk vooral aan te bevelen aan nostalgisch wordende liefhebbers van symfonische muziek, maar we zijn er toch van overtuigd dat ook vele gewone fans van goede rocknummers op de cd “Montpellier” van ‘Wally’ hun favoriete gading zullen vinden. Dit album is zeer knap werk van doorwinterde muziekprofessionals!

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Gonzo Multimedia

Info: Glass Onyon PR

video