J.C. CINEL – THE LIGHT OF A NEW SUN

Op de cd “Back On The Tracks” van bluesformatie ‘Jimi Barbiani Band’ konden we zanger J.C. Cinel al aan het werk horen als frontman. Na zijn debuut als soloartiest in 2007 met de cd “Before My Eyes” kiest deze Italiaanse singer-songwriter op zijn tweede soloplaat “The Light Of A New Sun” echter voor een meer naar klassieke rock neigende sound, die vooral op de Duitse rockmarkt voor erkenning lijkt te zorgen.

J.C. Cinel is geen echte nieuwkomer in de muziekscène want hij draait al zo’n 20 jaar mee in deze wereld onder uiteenlopende gedaantes, met als belangrijkste prestatie zijn drie platen als zanger bij de progressieve hardrockformatie ‘Wicked Minds’ in de periode van 2003 tot 2008. Voor zijn recente album heeft hij een beroep gedaan op ex-‘Allman Brothers Band’- en ‘Gov’t Mule’-toetsenist Johnny Neel die hier bijdragen aflevert op piano en Hammondorgel bij de nummers “Living On The Highway”, titeltrack “The Light Of A New Sun”, “Sweet And Wild” en “White Soldier”.

De elf tracks op deze cd zijn voornamelijk stevige rocksongs die de invloeden van bands als ‘Bad Company’ of ‘Aerosmith’ duidelijk laten blijken, maar in de titelsong en in het later volgende “Fallen Angel” gaat het er toch wat rustiger aan toe met een melodieuze rockballad waarin J.C. Cinel de luisteraars nadrukkelijk probeert te overtuigen van zijn zangkwaliteiten.

Ondanks zijn Italiaanse roots klinkt dit album zowel instrumentaal als vocaal zeer Amerikaans, wat allicht het gevolg is van zijn langjarige verblijf in Nashville, Tennessee. De naar supergroep ‘Eagles’ verwijzende ‘Southern Rock’-sound is in een aantal nummers onmiskenbaar aanwezig bij het werk van J.C. Cinel. In de songs “Islands” en “Nashville Nights” zijn het de invloeden uit de countrymuziek die de sound overheersen. En in het zes minuten durende nummer “White Soldier” schakelen J.C. Cinel en zijn vrienden in de studio moeiteloos over op de zogeheten funky ‘jam rock’.

Als het akoestisch opgevatte gitaarnummer “A Place In The Sun” dit album afsluit, besef je eens te meer dat je op geen enkel ogenblik tijdens de beluistering van deze cd zelfs maar even twijfelt aan de origine van deze zanger. Het klinkt zo Amerikaans dat je er nooit een Zuiderse Europeaan achter zou durven vermoeden, laat staan een Italiaan.

(valsam)
“In spite of his Italian roots, the sound of all the tracks on J.C. Cinel’s latest release ‘The Light Of A New Sun’ is very much American, both as far as music and vocal performance are concerned. Southern rock, country rock or jam rock, all styles seem to be ‘a piece of cake’ to singer-songwriter J.C. Cinel.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Andromeda Relix Black Widow

Info: Hemifran

video