MATTHIAS STURM – BLOOD AND THUNDER

De uit voormalig Oost-Duitsland afkomstige Matthias Sturm wordt qua zangkwaliteiten in de pers wel eens vergeleken met ‘Pink Floyd’-zanger Roger Waters en als ik naar zijn laatste cd “Blood And Thunder” luister, dan kan ik die vergelijking eigenlijk best goed begrijpen.

Toch is de muziek die Matthias Sturm op zijn plaat brengt van een geheel andere categorie dan de sound van die legendarische progressieve Britse rockband. “Blood And Thunder” werd in Austin, Texas opgenomen met David Hillis als producer, een man die eerder al samenwerkte met o.a. ‘Pearl Jam’ en James Blunt. Het op dit album aangeboden werk is een variatie tussen folk, pop en psychedelische rock met heel wat experimentele klanken doorheen de songs gemixt.

Met de video die gemaakt werd voor de titeltrack van dit album behaalde Matthias Sturm een nominatie voor de ‘Independent Music Awards’. Andere leuke tracks uit deze cd zijn het catchy nummer “What A Day”, het grappige “Baxter Galloway Meets Mr. Handsome”, de door moderne jazz en avant garde beïnvloede nummers “Heart On A String” en “Peace On Earth” en het progressieve slotnummer “Crow Food” dat zo uit de jaren ’70 afkomstig lijkt te zijn.

15% van de opbrengst uit de verkoop van deze plaat gaat rechtstreeks naar de bankrekening van het World Wildlife Fund (WWF), waarmee we graag willen aantonen dat deze Matthias Sturm het hart ook nog eens op de juiste plaats heeft.

Naast voormalig punkzanger en liedjesmaker is hij trouwens ook nog een getalenteerde schilder die internationaal exposeert in o.a. Oostenrijk, Duitsland en Amerika. Hoe dat artistieke werk er uitziet kunt u misschien best zelf even checken op het internet. Matthias Sturm verblijft dezer dagen in Frankrijk, ofwel in de gezellige hoofdstad Parijs ofwel in Thionne in de Auvergne, een streek waar hij in het speciale effecten creëerende licht voornamelijk aan zijn schilderijen pleegt te werken.

(valsam)
“Former East Germany was the original habitat of Matthias Sturm, a gifted singer-songwriter and painter who now chose to live in France. In the songs on his album ‘Blood And Thunder’, he delivers experimental and psychedelic pop- and rocktunes which are reminiscent to the work of a young David Bowie blended with a melodic Pink Floyd.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Fou De Gis

Info: Hemifran

video