JIMMY BURNS BAND - STUCK IN THE MIDDLE

Je kan de lichtjes fantastische Jimmy Burns binnenkort live gaan bewonderen in de Lage Landen. Mis deze kans dan niet want de man heeft een uitstekend nieuw album op de markt gebracht. Een wat eigenaardige intro voor een recensie misschien maar dan wel eentje dat hopelijk direct je aandacht heeft getrokken. De man is bekend om zijn Chicago Blues muziek maar slaat met deze “Stuck In The Middle” een totaal andere richting uit. Waar hij bij zijn vorige albums vooral eigen composities liet horen is dit eigenlijk een coverplaat geworden met verrassende nummers die hij op een wonderbaarlijke manier naar zijn hand weet te zetten.
De titel van het album is al een eerste verwijzing , het gaat inderdaad om het Stealers Wheel hitnummer uit de jaren ’70. De plaat zelf herbergt een gezonde mengeling van rock ’n roll, blues, rockabilly en soul en is “live” gegarandeerd een kanjer.

We pikken er voor de vuist weg een paar nummers uit die garant zullen staan voor a) een meebrullende massa, b) een swingende meute op de dansvloer, c) een aantal ingetogen, tranen wegpinkende, ontroerde toeschouwers. Klinkt veelbelovend, niet ? Het fantastisch rockende “Cadillac” met briljante gitaarlijnen van co-producer Dave Herrero, doet je spontaan aan het betere werk van Jerry Lee Lewis herinneren, niet in het minst door het geïnspireerde pianowerk van Ariyo Sumito Arioshy. De stuwende drums en dito baslijnen van respectievelijk Bryant Parker en Greg McDaniel sleuren je uit je zetel. De muzikanten zijn trouwens heel de release geweldig op dreef. Op het zelfgepende “Feelin’ Kinda Bluesy” schittert naast Jimmy zelf, de voor mij vooral hier briljante Anthony Palmer op gitaar.

Wat Jimmy Burns doet met de Beatles klassieker “Get Back” is nergens minder dan fenomenaal te noemen. Het intrieste “Reach For The Sky” is van een ontroerende schoonheid. Het Felix Reyes nummer , oorspronkelijk geschreven voor diens mentor Sean Costello wordt hier aangepast opgedragen aan Jimmy’s overleden echtgenote. Burns’ weemoedige zangpartijen verrijkt met Herrero’s akoestische snarenspel is ronduit pakkend en magistraal. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden van John Hyatt’s “Feels Like Rain”. Maar het interessantst is misschien nog zijn bewerking van Foreigner’s “Cold As Ice”, nu niet bepaald een lievelingsnummer van ons maar Jimmy’s versie , enkel hij en zijn gitaar, is in tegenstelling tot de originele versie, geen tenenkrullend moment, wel integendeel.

Jimmy Burns is, ter ondersteuning van al dit fraais, op tournee en doet de volgende maand België en Nederland aan. De mannen van Banapeel in Ruislede en Michel en Paul van Goorblues in Gooreind zullen je met open armen ontvangen, Jimmy zal de rest doen. Deze fantastische release en ongetwijfeld ander werk uit zijn vroegere, allen zéér aan te raden, albums, zullen u ongetwijfeld een onvergetelijke avond bezorgen!

Luc Meert

May 4, 2012 - Nixx Podium - Enshede, Holland
May 5, 2012 - "L'Archeoforum", Place Saint'Lambert , Liege, Belgium
May 6, 2012 - Goorblues, Gooreind, Belgium
May 7, 2012 - Bananapeel, Ruiselede, Belgium

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Velrone Records