TOM RODWELL – LIVE HUMBLE

Tom Rodwell is een Nieuw-Zeelander uit Auckland die met “Live Humble” zijn debuutplaat op de markt heeft gebracht. Hij brent op die cd een mix van muziekstijlen waaronder blues, calypso, spirituals en experimentele improvisaties.

Alles wordt op een zeer minimalistische wijze aangeboden waardoor de nummers vaak als demo-materiaal klinken. Alleszins zal Tom Rodwell hiermee geen grote brokken maken in de internationale muziekscène, want daarvoor is dit allemaal te experimenteel, te lo-fi en is dit werk bovendien moeilijk in één of andere categorie onder te brengen, wat in het verleden altijd al als een nadeel kon worden ervaren.

De bluesmuziek lijkt wat ons betreft toch voornamelijk aan de basis van zijn werk te hebben gelegen. De opname van deze debuutplaat gebeurde in 2009 en 2010 in Londen op een éénsporige tape zonder overdubs of enig plak- en knipwerk in de studio.

Tom Rodwell zelf speelde daarbij op gitaar en stomp-box terwijl hij zijn stokoude en godvergeten, deels geïmproviseerde traditionals zingt. Daarnaast speelt Damian Horner-Pausma op exotische percussieinstrumenten als tabla, kanjira en pandeiro en hanteert Art Terry het accordeon bij enkele tracks.

Zonder echte vergelijkingen te kunnen maken, willen we toch even refereren naar iemand als Lightnin’ Hopkins en de spirituele Delta blues. Deze Tom Rodwell speelt ook mee in de calypso-bluesband ‘Storehouse’ uit Auckland, een cultgroepje dat lokaal voor heel wat optredens zorgt. Hij zal met “Adam In The Garden” één single uit “Live Humble” promoten tijdens een internationale tournee die hem o.a. terug naar zijn geboorteland Engeland zal brengen, maar ook enkele passages in Nederland, Zwitserland en Amerika zal opleveren.

(valsam)
“Auckland-resident Tom Rodwell from cultband ‘Storehouse’ debutes with his first soloalbum ‘Live Humble’ on which he presents 11 minimalistic, experimental and improvised calypso and blues traditionals in a style that is very hard to categorize. We do fear that this difficult record will only be able to get minimal attention from a rather niche audience.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Fireplace Recordings

Info: Hemifran

video